FEDEZD FEL
AZ ADATAID
VALÓDI ÉRTÉKÉT

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás térhódításának korában egyre nagyobb igény van az olyan adattudósokra, akik képesek hatékonyan kezelni az adat- és rendszerintegrációkat, valamint a megfelelést célzó megoldásokat. A képzett adattudósok megtalálása azonban egyre égetőbb kihívást jelent a vállalatok számára.

A Haysnél mi már beszélünk azokkal a szakemberekkel, akiket keresel. Kiterjedt kapcsolati hálónknak köszönhetően gyorsan és hatékonyan találjuk meg a csapatodba való munkatársat.

Megtaláljuk neked a legjobb szakembereket

Olyan képzett szakemberekre van szükséged, akik tudják, hogyan vigyék sikerre a stratégád? Hatékonyan integrálják a vállalati rendszereid? És nemcsak biztonságosan kezelik az adataid, de abban is segítenek, hogy a legtöbbet hozhasd ki azokból?

Építs adatvezérelt cégkultúrát a legjobb adattudósokkal, és élvezd az értéknövelt adataid erejét! A Haysnél megtaláljuk neked a legmegfelelőbb szakembereket. Beszéljünk a csapatod bővüléséről most!

Regisztráld a nyitott pozícióid nálunk, vagy tudj meg többet a toborzási lehetőségeidről a Hays tanácsadóitól!

Responsive Image
  A digitális átalakulás, a fogyasztói szokások nagyléptékű változása és a kiváló ügyfélélményért folytatott küzdelem nagy nyomást helyez a vállalatokra, akik szeretnének felkészülni a COVID-19 pandémia után beköszöntő világra.

Azok a szervezetek, amelyek saját kézben tartják az adataikat, hatékonyabban tudják kihasználni a bennük rejlő értéket, mintha egy harmadik fél menedzselné azokat. Így közvetlenül, valós időben és egyszerre több csatornán tudnak kapcsolatot tartani az ügyfeleikkel.

Ez az új trend izgalmas változást hoz a munkaerőpiacon is: a vállalatok egyre nagyobb mértékben támaszkodnak adattudósokra és elemzőkre, akik segítségével még több üzleti értéket generálhatnak.  
Kővári Botond
Team Leader, IT Contracting, Hays Hungary

Minden, amit tudnod kell az adattudósokról

Milyen kilátásai vannak az adattudósoknak és elemzőknek ma a munkaerőpiacon?

Természetesen nem te vagy az egyetlen, aki Data Science és Analytics területen bővítené a csapatát. A sikeres vállalatok már felismerték, hogy minél több és pontosabb adatot dolgoznak fel, annál okosabb üzleti döntéseket tudnak hozni.
 
Ezért egyre többet fektetnek olyan megoldásokba, amelyek prediktív elemzéseken, mesterséges intellligencián és automatizációkon alapulnak. Így a képzett adattudósok és az elemzők világszerte a legkeresettebb szakemberek közé kerültek.

Miért nehéz elérni az adattudósokat napjainkban?

A vállalkozások folyamatosan dolgoznak az ügyfélélmény fejlesztésén, az üzleti modelljeik alakításán és természetesen az újabb automatizációk bevezetésén, amelyek révén még hatékonyabban tudnak működni. Ezzel párhuzamosan óriási igény keletkezett a képzett adattudósok, az elemzők és az üzleti intelligencia fejlesztői iránt. Napjainkban kiélezett verseny folyik ezekért a szakemberekért.

Mi az a top 3 készség, amit egy adattudóstól elvárhatok?

Az adattudósoktól elvárt készségek palettája nagyban eltérhet a munkakörök sokszínűsége miatt. Ha mégis be szeretnénk határolni a legkeresettebb készségeket, toborzáskor érdemes szem előtt tartani az erős SQL és Excel tudást - ami ma már alapvető elvárás -, az adatbázisok terén szerzett tapasztalatot, mint például az SQL Server, Oracle, MySQL, NoSQL, valamint az olyan vizualizációs eszközök használatában való jártasságot, mint a PowerBI, a Tableau vagy a Qlik. A magasabb szintű pozíciók esetén már Big Data és programozási készségek is szerepelnek a listán.

Milyen készségeket tarsak szem előtt az adattudósok toborzásakor?

Napjainkban nagyon ritka, hogy egy adattudóst kizárólag a technikai tapasztalata alapján vesznek fel. Az újabb és újabb technológiák megjelenésével kifejezetten fontossá váltak a soft skillek, mint a jó kommunikációs készség, a problémamegoldás, a kritikus gondolkodás és a precizitás, amelyek segítségével egy szakember jobban tud alkalmazkodni az új követelményekhez.

Milyen fizetéssel kalkuláljak, ha egy adattudóst vagy elemzőt szeretnék felvenni?

Az adattudomány még mindig egy újnak számító, fejtörekvő terület a vállalatok életében. Jelenleg junior és szenior szakemberekre egyaránt nagy az igény. A fizetések azonban nagyban eltérhetnek munkakörtől, a munkavégzés helyétől és az adott iparágtól függően.
 
Napjainkban egy junior Data Analyst, Performance Analyst, Business Analyst vagy System Analyst fizetése bruttó 800.000-1.200.000 forint között mozog. 
 
Egy 3-5 év tapasztalattal rendelkező Data Scientist bruttó 1.100.000 forint átlagkeresettel számolhat, a több mint 5 év tapasztalattal rendelkezők pedig akár 1.800.000 forinttal.
 
Az adatbázisok fejlesztéséért felelős Database Developer, Database Engineer és BI Developer szakemberek fizetése bruttó 950.000-1.400.000 forint között jár, hasonlóan a Database Administrator és Data Manager pozíciókban dolgozókéhoz.

Emellett számos vállalat helyezte a fejlesztései központjába a gépi tanulást, ami a Machine Learning és Deep Learning Engineer-ek fizetésének emelkedésével is járt - Budapesten elérve a bruttó 1.300.000-2.000.000 forintos sávot.

A szabadúszó adattudósok óradíja szintén eltérhet a munkakör, a munkavégzés helye és az elvárt tapasztalat szintje függvényében. Egy szerződéses Data Analyst 12.500 forint, egy Data Scientist vagy egy BI Developer 13.500 forint, egy Data Engineer pedig 14.000 forint átlagos óradíjjal dolgozik.

A technológiai követelményeket üzleti nyelvre fordító Big Data Architect-ek átlagosan bruttó 1.500.000 forintot, szabadúszóként pedig 15.000-22.000 forintos közötti órabért kapnak.