Blogs

TOP 5 trend, ami uralni fogja a munkaerőpiacot 2024-ben

Az új év kezdetén érdemes mindig megállni egy pillanatra és áttekinteni az előttünk álló 12 hónap főbb munkaerőpiaci előrejelzéseit, amelyek befolyásolhatják a mindenkori HR stratégiát.

Globális felmérések arányaiban egybevágnak a hazai prioritásokkal: a vezérigazgatók csaknem kétharmada számít arra, hogy a közeljövőben visszatér az irodába teljes munkaidőben. Itthon is a munkáltatók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a készségekre a munkaerő-felvétel során. Világszerte téma a mesterséges intelligencia, amely tovább fogja alakítani a mindennapi munkavégzés módját, a folyamatos sikerhez pedig elengedhetetlen lesz az AI képzettségünk fejlesztése. Komplex év elé nézünk és most minden eddiginél fontosabb, hogy jó döntéseket hozzanak a vállalatok arról, hogy hol - és legfőképpen hogyan - szeretnének dolgozni.

Íme 5 munkaerőpiaci téma, ami megkerülhetetlen lesz 2024-ben:

#1: Készség alapú munkaerő-felvétel

A vezető döntéshozók 62%-a világszerte úgy véli, hogy a munkaerőhiány jelenti az egyik legnagyobb veszélyt. Ha szeretnénk ezt a kihívást leküzdeni, szemléletváltásra lesz szükség a felvételi stratégiákban és a döntéshozás során. A HR szakemberek 75%-a nem véletlenül jósolja, hogy a készségorientált munkaerő-felvétel a jövő, ezzel pedig a munkavállalók szélesebb és sokszínűbb köréhez férhetnek majd hozzá.

#2: Egyensúlyozás az emberek és a technológia között

A mesterséges intelligencia velünk van és velünk is marad. Az elmúlt években ismerkedtünk az AI adta lehetőségekkel, a cégek egy része már akár saját hasznára is fordította és akár belső fejlesztésű eszközzel, szabályzattal is rendelkezik. A termelékenység növelésének izgalmai közepette a szervezeteknek fel kell zárkózniuk és biztosítaniuk kell, hogy az AI-t megfelelően használják ki és építik be működésükbe. Miért? A legfontosabb HR stratégai fegyver az AI kapcsán az lehet, ha a munkavállalók segítségként, eszközként és nem pedig fenyegetésként tekintenek rá.

#3: Iroda vagy home office?

A munkavállalók a COVID által kikényszerített home office kísérlet során világszerte bebizonyították, hogy ugyanolyan hatékonyak tudnak lenni otthon, mint az irodában. Sőt, boldogabbak is. A Gartner több mint 4000 munkavállaló körében végzett tanulmánya szerint 39% valószínűleg felmondana, ha a munkáltatója a teljes körű irodai munkavégzést várna el. A kérdést megfuttattuk a Hays Hungary Linkedin oldalán is. Poll kérdésünkre majdnem 400-an adtak választ, amelyből egyértelműen kiderült, hogy a válaszadók 70%-a munkát váltana, ha munkahelyén hirtelen megszűnne a home office lehetősége. Eredményünk természetesen nem mondható reprezentatívnak, de mégis adhat egy kiindulási alapot a témában.

Ezzel szemben a munkáltatók negyede arra számít, hogy a következő 12 hónapban a hibrid végzés több irodai jelenlétet fog majd jelenteni. Az irodai napok száma már-már a bértárgyalások részéve vált, így a rugalmasság biztosítása határozottan versenyelőnyhöz juttatja a cégeket mind a megtartásban, mind a hiring folyamat során.

#4: Agilis munkaerő-felvétel

A vállalatoknak lehetőségük van arra is, hogy ne csak azt gondolják újra, hogy hogyan végzik a munkát, hanem azt is, hogy ki végzi el a feladatokat. Ugyan az idei évre lassú fellendülést várhatunk, az agilis HR még a szűkös költségvetés, létszámstop esetén is megoldást jelenthet. Ha nincs lehetőség a saját állományt bővíteni, vagy megnövekedett projekt óraszámok elé nézünk, költséghatékony megoldást jelenthet többek között a contracting, vagy a munkaerő-kölcsönzés is. Ha mindezeket összehangoltan és tudatosan alkalmazza egy vállalat, akkor képes lesz gyorsan, költséghatékonyan reagálni, jól kezelni a külső kihívásokat is.

#5: Multigenerációs csapatok támogatása

A munkavállalók megtartása mára az egyik legfontosabb stratégiai cél legyen szó kis- vagy nagyvállalatról. A versenyképes bérstratégia szinte alapvetés, hiszen a munkatársak részéről elvárt a munkakörrel való elégedettség, a képzési lehetőségek biztosítása és a karrierutak átláthatósága. Ahány generáció, annyi input – élen járhatnak azok a cégek, akik a megtartási stratégiájukban a különböző életszakaszokban lévő munkavállalók elvárásaira figyelmet fordítanak.

A sikeres multigenerációs munkahely nemcsak megtartási, de hatékonysági kérdés is: az előttünk álló évben az erőforráshiány leküzdését könnyebben vehetik, ha tudatosan támogatják a különböző generációk hatékony csapatmunkáját.

Lépj kapcsolatba velünk!

00

Follow us

Follow us

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Our services Right Hand Block

Our services

Check out our other HR related services.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.