Blogok

TOP 5 trend, ami uralni fogja a munkaerőpiacot 2024-ben

Az új év kezdetén érdemes mindig megállni egy pillanatra és áttekinteni az előttünk álló 12 hónap főbb munkaerőpiaci előrejelzéseit, amelyek befolyásolhatják a mindenkori HR stratégiát.

Globális felmérések arányaiban egybevágnak a hazai prioritásokkal: a vezérigazgatók csaknem kétharmada számít arra, hogy a közeljövőben visszatér az irodába teljes munkaidőben. Itthon is a munkáltatók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a készségekre a munkaerő-felvétel során. Világszerte téma a mesterséges intelligencia, amely tovább fogja alakítani a mindennapi munkavégzés módját, a folyamatos sikerhez pedig elengedhetetlen lesz az AI képzettségünk fejlesztése. Komplex év elé nézünk és most minden eddiginél fontosabb, hogy jó döntéseket hozzanak a vállalatok arról, hogy hol - és legfőképpen hogyan - szeretnének dolgozni.

Íme 5 munkaerőpiaci téma, ami megkerülhetetlen lesz 2024-ben:

#1: Készség alapú munkaerő-felvétel

A vezető döntéshozók 62%-a világszerte úgy véli, hogy a munkaerőhiány jelenti az egyik legnagyobb veszélyt. Ha szeretnénk ezt a kihívást leküzdeni, szemléletváltásra lesz szükség a felvételi stratégiákban és a döntéshozás során. A HR szakemberek 75%-a nem véletlenül jósolja, hogy a készségorientált munkaerő-felvétel a jövő, ezzel pedig a munkavállalók szélesebb és sokszínűbb köréhez férhetnek majd hozzá.

#2: Egyensúlyozás az emberek és a technológia között

A mesterséges intelligencia velünk van és velünk is marad. Az elmúlt években ismerkedtünk az AI adta lehetőségekkel, a cégek egy része már akár saját hasznára is fordította és akár belső fejlesztésű eszközzel, szabályzattal is rendelkezik. A termelékenység növelésének izgalmai közepette a szervezeteknek fel kell zárkózniuk és biztosítaniuk kell, hogy az AI-t megfelelően használják ki és építik be működésükbe. Miért? A legfontosabb HR stratégai fegyver az AI kapcsán az lehet, ha a munkavállalók segítségként, eszközként és nem pedig fenyegetésként tekintenek rá.

#3: Iroda vagy home office?

A munkavállalók a COVID által kikényszerített home office kísérlet során világszerte bebizonyították, hogy ugyanolyan hatékonyak tudnak lenni otthon, mint az irodában. Sőt, boldogabbak is. A Gartner több mint 4000 munkavállaló körében végzett tanulmánya szerint 39% valószínűleg felmondana, ha a munkáltatója a teljes körű irodai munkavégzést várna el. A kérdést megfuttattuk a Hays Hungary Linkedin oldalán is. Poll kérdésünkre majdnem 400-an adtak választ, amelyből egyértelműen kiderült, hogy a válaszadók 70%-a munkát váltana, ha munkahelyén hirtelen megszűnne a home office lehetősége. Eredményünk természetesen nem mondható reprezentatívnak, de mégis adhat egy kiindulási alapot a témában.

Ezzel szemben a munkáltatók negyede arra számít, hogy a következő 12 hónapban a hibrid végzés több irodai jelenlétet fog majd jelenteni. Az irodai napok száma már-már a bértárgyalások részéve vált, így a rugalmasság biztosítása határozottan versenyelőnyhöz juttatja a cégeket mind a megtartásban, mind a hiring folyamat során.

#4: Agilis munkaerő-felvétel

A vállalatoknak lehetőségük van arra is, hogy ne csak azt gondolják újra, hogy hogyan végzik a munkát, hanem azt is, hogy ki végzi el a feladatokat. Ugyan az idei évre lassú fellendülést várhatunk, az agilis HR még a szűkös költségvetés, létszámstop esetén is megoldást jelenthet. Ha nincs lehetőség a saját állományt bővíteni, vagy megnövekedett projekt óraszámok elé nézünk, költséghatékony megoldást jelenthet többek között a contracting, vagy a munkaerő-kölcsönzés is. Ha mindezeket összehangoltan és tudatosan alkalmazza egy vállalat, akkor képes lesz gyorsan, költséghatékonyan reagálni, jól kezelni a külső kihívásokat is.

#5: Multigenerációs csapatok támogatása

A munkavállalók megtartása mára az egyik legfontosabb stratégiai cél legyen szó kis- vagy nagyvállalatról. A versenyképes bérstratégia szinte alapvetés, hiszen a munkatársak részéről elvárt a munkakörrel való elégedettség, a képzési lehetőségek biztosítása és a karrierutak átláthatósága. Ahány generáció, annyi input – élen járhatnak azok a cégek, akik a megtartási stratégiájukban a különböző életszakaszokban lévő munkavállalók elvárásaira figyelmet fordítanak.

A sikeres multigenerációs munkahely nemcsak megtartási, de hatékonysági kérdés is: az előttünk álló évben az erőforráshiány leküzdését könnyebben vehetik, ha tudatosan támogatják a különböző generációk hatékony csapatmunkáját.

Lépj kapcsolatba velünk!

00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.