Csillagászati bérekkel is egyre nehezebb megtartani a legjobbakat

Csillagászati bérekkel is egyre nehezebb megtartani a legjobbakat

 

Még jobban felértékelődött az értékes dolgozók megtartása a tavaly még a magas inflációtól és a recessziótól szenvedő munkaerőpiacon – derül ki a Hays friss felméréséből. Az éves rendszerességgel jelentkező elemzés szerint a béren kívüli juttatásokban már nem a cafeteria az abszolút favorit a munkavállalók szemében, hanem a rugalmas munkavégzés.

Főként szervezeti átalakításokkal, finomhangolással, elkerülhetetlen áremelésekkel és néhol drasztikusabb lépésekkel igyekeztek talpon maradni tavaly a munkáltatók, mivel az üzleti lehetőségek visszaestek, sokaknál elmaradoztak a megrendelések, közben pedig változatlanul kihívás maradt a munkaerő megtartása – állapítja meg a Salary Guide, a Hays Hungary éves rendszerességű, a munkaerőpiac helyzetét és elsősorban a béreket vizsgáló felmérése. Az idei évre fordulva úgy tűnik, ha nehezen is, de viszonylag sikeresen vette az akadályokat a 2023-ban még a magas infláció és a recesszió hatásait nyögő munkaerőpiac, bár az alagútból még nem ért ki – figyelmeztetnek a cég szakértői.

Katona Tibor kereskedelmi igazgató szerint, bár az előző évi felméréshez képest kicsit optimistábban lépnek át 2024-be a munkáltatók, a következő 1-2 év makrogazdasági változásainak tekintetében a többség még mindig inkább borúlátó. A hosszabb távú, 2-5 éves gazdasági jövőképet illetően ezzel szemben a semlegesség vagy inkább a derűlátás jellemzi a munkavállalói oldalt, amely 2024-ben a folyamatoptimalizálásra (a válaszadók 26,9%-a) és az üzletfejlesztésre (26,5%) helyezi a legnagyobb hangsúlyt, miközben a korábban vezető pozíciót betöltő munkaerőmegtartás (24,9%) a harmadik helyre szorult. Bár 2023-ban jóval nagyobb arányban voltak kénytelenek felfüggeszteni futó projektjeiket a vállalatok, mint azt egy évvel korábban feltételezték, az új évre kanyarodva ez a tendencia kissé visszaesett. A felmérésben részt vevő munkáltatók közel fele (48%) az eredeti tervek szerint folytatja futó projektjeit, illetve indítja el az újakat 2024-ben.

Hova tűnt a képzett munkaerő?

Akárcsak egy éve, 2024-be is úgy érkeztünk meg, hogy a munkaerőpiacon komoly kihívás megtalálni a megfelelő jelölteket. Hiába érzékeli úgy a válaszadók közel negyede, hogy több az álláskereső a piacon, mint a korábbi években, a képzettség hiánya és a bérigények rendre nehézséget okoznak: a megkérdezett munkáltatók közel fele szerint kevés képzett jelölt közül válogathatnak, ráadásul irreálisak a fizetési igények. „A szakemberhiány hosszú idő óta fennálló kihívás a legtöbb iparágban, és úgy tűnik, ez velünk is marad” – hangsúlyozta Vizkeleti László, a Hays igazgatója. A felmérés tanúsága alapján változatlanul a szakember/specialista, szenior, illetve menedzser pozíciókat a legnehezebb betölteni, hiába igyekeznek lépést tartani a cégek a bérek frontján.

A megkérdezett munkavállalók nagy többségének (78%) nőtt a fizetése 2023-ban. Tízből heten (70%) elégedettek jelenlegi munkahelyükkel, ami megegyezik az előző évi aránnyal. Nem látszik érdemi  változás a bérekkel kapcsolatos általános elégedettségben sem a korábbiakhoz képest (60% elégedett, 40% nem). Vizkeleti László szerint ez arra utal, hogy – a szűkülő üzleti lehetőségek ellenére – a munkáltatóknak javarészt sikerült lépést tartaniuk a szokatlanul magas inflációval a fizetések tekintetében. Legalábbis, a munkavállalók elégedetlensége idénre nem nőtt. A felmérésben részt vevő vállalatok közel 90 százalékánál volt valamilyen mértékű béremelés 2023-ban, ez többségüknél a 10 százalékot is meghaladta. Ez komoly teljesítmény a gazdasági környezetet figyelembe véve, és feltehetően sok esetben leginkább a megtartás kényszere szülte.

Eltérők a két oldal elképzelései a bérek terén

Katona Tibor, a cég kereskedelmi igazgatója kiemelte, hogy jóval látványosabb különbségeket mutatnak az egy évvel ezelőtti szándékokhoz képest a 2024-re vonatkozó fizetésemelési tervek: 44-ről közel 62 százalékra ugrott a szokásos, éves béremelést tervező vállalatok aránya, a mértékében azonban nagyobb visszaesés látszik. A tavalyi, többségében 10-15 százalékos emelési szándékkal szemben az idén tízből négy megkérdezett munkáltató (42%) alacsonyabb, 5-10 százalék közötti bővítéssel kalkulál. Az ennél is magasabb, 15-20 százalékos béremelés terve már csak mindössze a vállalatok 5 százalékánál jöhet szóba (egy éve ezek aránya 17% volt).

Ehhez képest a munkavállalók természetesen nagyobb várakozásokkal tekintenek az idei év elé. A legtöbben (30%) 5-10 százalék közötti emelésre számítanak, míg 19 százalékuk 10-15 százalékot, 9 százalékuk pedig 15-20 százalékot remél. Ugyanakkor a munkáltatói szándékban az is jelentős változásra utal, hogy további inflációkövető béremeléseket már csak minden tizedik cég tervez (10%), szemben a tavalyi 17%-kal.

A dolgozói elégedettségben természetesen a béren kívüli juttatások is lényegesek, amelyek között egy évvel ezelőtt még a cafeteria vezette a rangsort. Az idei abszolút favorit azonban a rugalmas munkavégzés: a munkavállalók szemében ez már olyan szintű elvárás, hogy a megléte már a toborzáskor komoly versenyelőnyt jelent – ezért azok a munkáltatók, amelyek megtehetik, általában lehetőséget is adnak erre, ami a felmérésben részt vevő vállalkozások 62 százalékára igaz.

A teljes riport itt érhető el: Hays Salary Guide 2024
 

A Hays Hungary-ről

Magyarországon 2007-ben nyitott irodát a Hays Group, amely a legnagyobb, tőzsdén jegyzett, munkaerő-toborzással és kiválasztással foglalkozó vállalatcsoport az Egyesült Királyságban. A 33 ország 253 irodájában közel 13 ezer munkatársat foglalkoztató Hays világelső a szakembertoborzás és egyéb HR szolgáltatások területén.

A magyar piacon a munkaerő-toborzásban és a kiválasztásban vezető szerepet betöltő Hays Hungary a 2023-as pénzügyi évben 1 330 szakembert helyezett el állandó pozícióba, továbbá 224 szakembert juttatott időszakos munkához.

follow us new en

Follow us

               

PR contact

SAJTÓKAPCSOLAT

Kérdésed van?
Lépj kapcsolatba velünk, hogy bővebb információt kapj a Hays Hungary-ről, a piackutatásainkról, szakmai kiadványainkról és a szolgáltatásainkról.

Kapcsolat:
 

Medve Nóra Marketing vezető T: (06 1) 501 2400 E: marketing@hays.hu