Blogok

Tech tudással Life Sciences területen

A Life Sciences ágazat - nem meglepő módon  jelentősen növekedett 2020 folyamán a COVID hatására. A rekord gyorsaságú vakcinafejlesztés miatt az informatikai háttérrel rendelkező jelöltek iránti kereslet jelentősen nőtt a szektorban. A különböző  IT megoldások már eddig is meghatározó szerepet játszottak az ígéretes oltóanyagok, gyógyszerek kifejlesztésében, ám még a korábbinál is nagyobb teret fognak nyerni  jövőre, a vakcinák tesztelése, piacra kerülése és utánkövetése során.


De pontosan hogyan lehetnek informatikai szakemberek részesei ennek a folyamatnak?

Az innováció és a folyamatos fejlődés csak két fontos elem azok közül, amelyek összekötik a Life Sciences és az IT iparágakat – hiszen mindkettő a folyamatok hatékonyságának tökéletesítésére, illetve a páciensek életminőségének javítására törekszik. Adja magát a tény, hogy egyre nagyobb mértékű az együttműködés a két ágazat között. Egyre több technológiai fejlesztési központ jön létre Európában, így például Barcelona, Amszterdam és Varsó ad otthont rengeteg  jól képzett IT szakembernek. A Life Science szektor ezekről a piacokról vesz át tapasztalt kollégákat, akik aztán az orvostechnikai eszközök, gyógyszerek fejlesztését támogatják.

A Life Sciences területben  nem csak az vonzó a jelölteknek, hogy közvetetten életeket menthetnek. A szektor dinamikus növekedése miatt olyan juttatási csomagot kínál ez az iparág, amellyel más terület nehezen veszi fel a versenyt. 2018-ban a med-tech szektort csak Európában 120 milliárd Euróra becsülték, és ez a szám a Covid okozta nagymértékű befektetéseknek köszönhetően azóta jelentősen nőtt, és nő tovább.


Milyen hatással vannak az IT pozíciók a Med-tech iparra?

A sokak által ismert, futurisztikus 3D-nyomtatott művégtagokon túl rengeteg egyéb terület van, ahol az informatika hatással van az orvostechnikai, gyógyszeripari területekre. 

Például egyre jobban kezd teret nyerni a blockchain technológia. Hogy minnél hatékonyabbá és biztonságosabbá tehessék a gyógyszereket, az iparág szereplőinek rengeteg adatot kell feldolgozniuk.  A könnyebben hozzáférhető, kórházak közt áramló adatoktól, családfa-kutató adatbázisokon át az okoseszközökből érkező adatokig. 2018-ban a Life Science területen tevékenykedő cégek 60%-a vagy már használta, vagy még kísérletezett a blokklánccal, míg ugyanez az arány 2017-ben csak 22% volt. Pusztán a blockchain megjelenése jelentősen megkönnyíti és gyorsítja az orvosi ellátási láncok, a klinikai vizsgálatok, illetve általában a betegadatok kezelését.
Ez rögtön speciális biztonsági intézkedések szükségességét is magával vonja, hiszen rengeteg bizalmas adatról van szó, ezeket pedig meg kell óvni.

A hagyományosabb értelemben vett IT pozíciók, mint például a szoftverfejlesztők, szoftvermérnökök is régóta keresettek minden vállalatnál, ahol saját hálózatokon keresztül zajlik a munkavégzés. A Covid megjelenésekor szinte azonnal megugrott a kereslet a Cloud tapasztalattal rendelkező jelöltek iránt, hiszen a teljeskörű home office mindenki számára csak jól működő rendszerekkel volt biztosítható. Ennek folyományaként szintén megnőtt az érdeklődés a Scrum Masterek, ill. a Big Data területen tapasztalt jelöltek iránt is, akik szakértelmére pedig nem csak a Covidhoz kapcsolódó, hanem általában bármely klinikai kutatás során számítanak a cégek.
 
Ezzel párhozamosan egyre nagyobb az igény olyan jelöltekre is, akik profik a gyógyszer kutatás-fejlesztés egy-egy adott területén, illetve van IT tapasztalatuk, végzettségük is. Ők jellemzően project manager, SME vagy ügyfél kapcsolati pozíciókban tevékenykednek hidat képezve a kutatás-fejlesztési, törzskönyvezési vagy gyógyszerbiztonsági csapat illetve a szoftverfejlesztők között.
 

Egy célért dolgozni

A szokványos elemeken kívül, mint a szakmai kihívások, nagyvonalú juttatási csomag és a fejlődési lehetőség, talán a legértékesebb velejárója a Med-tech szektorban végzett munkának az, hogy a munkavállalók az emberek egészségéért dolgoznak minden nap. 
Egy vakcina kifejlesztése hagyományosan 10-15 évet vesz igénybe. Úgy néz ki a Covid vakcina kifejlesztése ennek a töredéke alatt fog a piacra kerülni a példátlan összefogásnak és nem kis részben az egyre fejlettebb adatfeldolgozó megoldásoknak köszönhetően.
Rövidtávon a Covid elleni küzdelem a meghatározó, hosszabb távon pedig általánosságban az emberek életminőségének javítása – ezek olyan célok, amelyekért mindenki szívesen dolgozik .
 
Ha Ön rendelkezik gyógyszeripari és IT tapasztalattal is, és nyitott új álláslehetőségekre ide kattintva küldje el nekünk friss önéletrajzát.
Vagy böngésszen az aktuális álláslehetőségek között.