Blogok

Tippek, hogyan kérj fizetésemelést 

Elégedett vagy az állásoddal. Hozod a tőled és a munkakörödben elvárt eredményeket. Jól teljesítesz, mindenki elégedett a munkáddal. A fizetésed azonban hónapok, vagy évek óta nem változott. Hogyan kérj magasabb fizetést? Olvasd el a bejegyzésünket és sajátítsd el a leghatékonyabb bértárgyalási technikákat.

A legtöbb ember számára nehéz fizetésemelést kérni, még a teljesítményértékelés alkalmával is. Íme néhány tipp, ami segíthet ezt leküzdeni és magabiztossá tesz a nagyobb bér kialkudásában. Használd ezeket a tanácsokat útmutatóként, de ne félj kísérletezni. Az arany középút megtalálása kutatást, felkészülést és kitartást igényel.     

Mennyi az annyi – gondold át, mi a fontos számodra

A bérmutatónk segítségével összehasonlíthatod a fizetésed a pozíciódban trendelő maximum, minimum és átlagbérekkel. Kérj segítséget a HR-es munkatársadtól, hogy a munkahelyeden hogyan és mi alapján számítják ki a fizetésemeléseket. Fontos, hogy legyen egy egyértelmű szám, amit prezentálsz majd a felettesednek.

Ha körvonalazódott egy konkrét összeg, tervezz egyéb opciókkal is. Ezek lehetnek alacsonyabb összegek további előnyökkel kombinálva, mint pl. a rugalmas munkarend vagy a magasabb / extra bónusz.

Kommunikálj lényegre törően és egyértelműen

Mivel bizalmi információról van szó, fontos, hogy előre jelezd a beszélgetési szándékod a főnököd számára. Küldj neki egy meeting meghívót és az e-mailben röviden térj ki arra, hogy miről is szeretnél vele egyeztetni. Így neki is lesz ideje felkészülni. Mindig négyszemközt beszélj vele a fizetésemelésedről.

Kerüld az olyan időpontokat, amikor épp egy nagyobb projekten dolgoztok vagy egy munkahelyi probléma merül fel. A karácsonyi ünnepek előtti és utáni közvetlen időszak jó alkalom lehet a bértárgyalásra.

Mutasd be az elért eredményeit 

A kívánt bérigényed bemutatásakor érvelj konkrét példákkal. Ne csak a megélhetési költségeket vagy a jó munkavégzést hozd fel indokként. Mutasd meg konkrét példákon keresztül, hogy mi mindent értél el az elmúlt hónapokban, ami miatt megérdemled a fizetésemelést.

Gondold át, milyen alkalommal vagy projekt során dolgoztál együtt különböző csapatokkal és emeld ki a kulcsemberekkel fennálló kapcsolataidat. A szervezetben betöltött szereped megértése és annak ismerete, hogy hogyan járultál hozzá a csapat sikereihez, szintén jó érvek a béremelés mellett.

Készülj fel a beszélgetésre

Mielőtt belecsapnál a bértárgyalás közepébe, szedd össze a gondolataidat és írd le, mik azok a pontok, amiről mindenféleképpen szeretnél beszélni.

Sorold fel konkrétan, hogy mit vittél véghez, miért működött és hol teremtettél hozzáadott értéket a szervezet számára. Az alábbi pontok segíthetnek a példák összegyűjtésében és megindoklásában:

  • Több üzletet is lebonyolítottál vagy túlteljesítetted a kitűzött célokat?
  • Vállaltál plusz feladatokat vagy szereztél extra képesítést?
  • Sikeresen végrehajtottad a rád bízott projektet?

Maradj nyugodt

Gyakorold a mondanivalódat. Beszélj lassan és nyugodtan. Gondolj arra, hogy a kedvenc műsorvezetőd hogyan mondja be a legfrissebb híreket – világosan és komolyan kommunikál, így elfogulatlanul tudja átadni a tényeket.

Nyisd a beszélgetést egy könnyedebb témával. Ez segít a megfelelő lelkiállapotba kerülni. Ahogy elkezdődik a bértárgyalás, tartsd kordában az érzelmeidet – ez egy hivatalos megbeszélés. Ugyanakkor ne érezd kellemetlenül magad amiatt, amit kérsz – tudod, hogy megérdemled.

Készíts jegyzetet a megbeszéltekről

Írj le minden pontot, amiben a bértárgyalás során megegyeztetek. Küldj egy rövid, összefoglaló e-mailt a menedzserednek a megbeszéltekről, így elkerülhetők a félreértések.

A türelem rózsát terem

Adj időt a vezetődnek az ajánlat átnézésére, de állapodjatok meg egy visszajelzési határidőben. A felettesednek is át kell gondolnia, hogy valóban megérdemled-e a fizetésemelést. Ehhez ellenőrizne kell a költségvetést, beszélnie kell a HR-rel és össze kell állítania a szükséges dokumentumokat, mielőtt a béremelés hivatalossá válna.

Ne feledd: semmit sem kell azonnal elfogadnod! Pozitív visszajelzés esetén is nézd át a kapott ajánlatot és gondold át, hogy biztosan azt kapnád-e, amit szeretnél. Ha nemet mondanak se add fel a harcot. Kérj újabb találkozót és hagyj időt a további érvek összegyűjtéséhez.

Készen állsz a következő lépésre?

A magasabb bér általában több felelősséggel jár. Győződj meg róla, hogy megvan a kapacitásod és a képességed, hogy teljesítsd ezeket a feladatokat. Ha úgy gondolod, hogy szükséged van további képzésekre, ne félj kérni és jelezni. Javasolj olyan tanfolyamokat a szervezeten belül vagy kívül, amik segítségével fejlődhetsz a munkakörödben.

Ha mégsem kapnád meg a kívánt fizetést, ne csüggedj! Már előnyből indulsz a következő munkakeresésed során. A felkészültséged, valamint a tapasztalataidra és az eredményeidre hozott példák segítségével könnyedén frissítheted az önéletrajzod. Az interjúkon való részvétel pedig gyerekjáték lesz.

Bárhogy is alakul, a pozitív, magabiztos és professzionális hozzáállás hosszú távon segítségedre lesz a karriered során.

Sok sikert kívánunk! 

00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.