Blogok

Tippek és trükkök a tökéletes önéletrajz megírásához

Akárcsak a személyes találkozásokkor, ugyanúgy a munka világában is fontos az első benyomás. A leendő munkáltatód pedig az elküldött önéletrajzod alapján formálja azt. Ezért összeszedtünk néhány tippet, hogy hogyan készítsd el a tökéletes CV-t.

1: Miket gondolj át, mielőtt elkezded megírni az önéletrajzodat?

Ha már meghoztad a döntést, hogy új munkalehetőség után nézel, nagy lehet a kísértés arra, hogy minél gyorsabban megírd az önéletrajzod és elkezd az álláskeresést. Azonban ha egy olyan CV-t szeretnél elkészíteni, amely meghozza a kívánt eredményeket, fontos, hogy először átgondolj néhány dolgot azzal kapcsolatban, hogy hol szeretnél elhelyezkedni.

Min gondolkodj el, mielőtt megírod az önéletrajzodat? Az álláskeresés oka, az elvárásaid a fizetéssel kapcsolatban, a karriercéljaid, hogy milyen képességeket szeretnél fejleszteni, az esetleges kizáró okok, milyen munkakörnyezetben szeretnél dolgozni, és hogy mivel kapcsolatban tudsz rugalmas lenni... Ezek mind olyan faktorok, amelyeket alaposan át kell gondolnod még a pályázatod beadása előtt.

Amint mindezeket meg tudod válaszolni, készen állsz az önéletrajzod elkészítésére is!

 

2.: Miből álljon össze az önéletrajzod?

Fontos, hogy az önéletrajzod bemutassa a szakmai énedet és azt, hogy milyen pozíciókra lennél a megfelelő jelölt.

Hogy egy ennek megfelelő önéletrajzot készíthess, a következőket kell mindenképpen beleépítened:

A neved, címed és elérhetőségeid – Tüntesd fel a telefonszámod és az email címed, amelyet a leggyakrabban használsz. Ezen kívül pedig az online szakmai profiljaidat (pl. LinkedIn) is linkelheted, amennyiben azok naprakészek.

Egy személyes nyilatkozat – eddigi karriered összefoglalva néhány mondatban, ahol kiemeled, hogy miért megfelelőek a képességeid a munkakör betöltéséhez, és hogy mit nyújtasz a munkáltatódnak, és mik az ambícióid.

Eddigi munkatapasztalataid – Itt részletezheted bármely munkahelyi tapasztalatodat vagy releváns önkéntes munkádat.

Elért eredményeid – Bármiféle elért eredmény, ami azt mutatja, hogy megfelelő lennél a pozícióra.

A képességeid – Egy listában felsorolhatod a pozícióval kapcsolatos képességeidet és készségeidet. Ezek akár kulcsszavakként is szolgálhatnak és utalhatsz rájuk a személyes nyilatkozatodban és a munkatapasztalataidnál.

Tanulmányaid és képesítéseid – Itt felsorolhatod a releváns tanulmányaidat vagy szakmai képesítéseidet, amelyek kapcsolódnak az adott pozícióhoz.

Hobbik és érdeklődés – Ezt a részt hagyd rövidre és használd annak bemutatására, hogy a személyiséged alapján miért illenél egy pozícióba.

Referenciák – Amennyiben nem szeretnéd egyből megadni elérhetőségüket elég a következő mondatot leírnod: Kérésre a referenciák rendelkezésre állnak.

 

3.: Hogyan építsd bele a munkatapasztalatod az önéletrajzodba?

Önéletrajzod több szekcióból áll össze, ám az egyik legfontosabb eleme, a munkatapasztalataid ismertetése, hiszen ez alapján dől el, megfelelő lehetsz-e az adott pozícióra.

Javasoljuk, hogy mindig a legutoljára betöltött pozícióddal kezdd a felsorolást. Ilyen formátumban írj az előző pozícióidról:

  • Pozíció megnevezése
  • Cég neve és székhelye
  • Munkaviszonyod kezdete és vége
  • Szerződésed típusa
  • Főbb feladatok és elért eredmények

A legrelevánsabb pozíciódban betöltött feladataidat és eredményeidet kifejtheted bővebben is, koncentrálj a munkádnak az eredményeken keresztüli bemutatására.

Amennyiben két pozíciód közt több idő telt el, úgy próbálj kitérni arra, hogy miként hasznosítottad az itt eltelt időt.

Próbálj kulcsszavakat keresni az álláshirdetésekben, amelyekre jelentkezel, és építsd be ezeket az önéletrajzodba.

 

4. Végső simítások

Nem mindegy, mi a leendő munkáltatód első tapasztalata veled kapcsolatban, ez pedig akkor történik, amikor elolvassa az önéletrajzodat.

Éppen ezért összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amiket utolsó simításként tehetsz a CV-d tökéletesítésének érdekében.

Fontos, hogy önéletrajzod hibamentes legyen, tehát győződj meg róla, hogy nem ejtettél helyesírási vagy nyelvezeti hibákat. Az önéletrajzod hangos felolvasásával könnyen megtalálhatod ezeket a hibákat.

Ezen kívül pedig a folyamatosság is nagy szerepet játszik a megítélésében. Ezzel kapcsolatban arra kell figyelned, hogy a szöveg formázása végig megegyezzen, valamint az egész dokumentumban tartsd fent a professzionális hangnemet.

Előny lehet még az álláskeresésben egy munkakörhöz igazított önéletrajz is. Ennek elérése érdekében olvasd el a munkaköri leírást, nézz utána a cégnek és ezek alapján szabd az adott pozícióra a személyes nyilatkozatodat és a munkatapasztalatodban kifejtett eredményeidet.

Végül pedig egy motivációs levél is segíthet kitűnni a többi jelentkező közül, hiszen ebből többet megtudhatnak rólad és a pozícióval kapcsolatos képességeidről.

 

5. Szabd pozícióra önéletrajzodat!

Egy hatalmas pluszt jelenthet az, ha elkészítesz egy általános önéletrajzot, amit aztán a különböző pozícióknak megfelelően formázhatsz.

Íme néhány tipp, hogy miket tehetsz ezzel kapcsolatban:

Olvasd el az állásleírást és jegyzeteld ki magadnak az abban található kulcsszavakat, majd próbáld ezeket a megfelelő helyre beépíteni az önéletrajzodba.

Nézz utána a cégnek és olvasd el a róluk szóló híreket, látogass el a weboldalukra, vagy a LinkedIn-re és más közösségi média csatornáikra.

Ezután a megtudott információ alapján írd újra a személyes nyilatkozatodat és emeld ki, hogy miért szeretnél az iparágban, azon belül pedig a specifikus cégnél dolgozni.

Hogy megmutasd a pozícióra való alkalmasságodat, emeld ki a pozícióhoz releváns munkatapasztalataidat. Ha néhány korábbi pozíciód kevesebb releváns információt tartalmaz, ezeket lerövidítheted, vagy ki is törölheted.

 

00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.