Blogok

Tények és tévhitek az ünnepek alatti álláskeresésről

Az év vége legtöbbünk számára jellemzően a pihenésről szól. Ha éppen álláskeresésben is voltunk, szívesebben koncentrálunk a jól megérdemelt lustálkodásra, mondván a cégek ilyenkor úgysem keresnek már új munkaerőt. Nos, ez nem így van.
 
A valóságban ugyanis rengeteg nyitott, szezonális munkalehetőség érhető el ilyenkor is. A HR-esek és toborzók gyakran használják ki ezt az „uborkaszezont” arra, hogy új embereket toborozzanak a meghirdetett pozíciókra vagy meghatározzák a következő év munkaerőigényét.
 
Ha a 2022-es évet már új munkahelyen szeretnéd kezdeni, szánj időt a két ünnep között is az álláskeresés megtervezésére, elkezdésére vagy folytatására!
 
Mítoszok az ünnepi időszak alatti álláskeresésről
 
Számos hiedelem kering a karácsony és új év közötti munkakeresésről, egyesek szerint teljesen értelmetlen. Íme pár érv, hogy miért nem az.
 
1. Mítosz: Karácsonykor csak bolti munkák érhetők el
 
Az álláskeresők körében elterjedt tévhit, hogy az ünnepek alatt kizárólag szezonális kereskedelmi-vendéglátási munkák érhetők el, hiszen ezekből a lehetőségekből jellemzően többet lehet elérni a munkaerőpiacon.
 
A valóság: az új évi munkaerőigény megtervezése már karácsony előtt elkezdődik
 
A vállalkozások a legtöbb iparágban már az ünnepi szezon előtt megtervezik, milyen pozíciókat fognak nyitni a következő évben. Sokuk még karácsony előtt elküldi a munkaköri leírásokat toborzóiknak és álláshirdetéseket adnak fel, hogy a szünet után át azonnal belevághassanak a kiválasztásba.
 
Ne feledd, ha egy szervezetnek üzleti igénye van, akkor azt az évszaktól függetlenül teljesíti. Ilyentájt kár passzívnak lenni, mert könnyen elszalaszthatsz egy igazán jó lehetőséget.
 
Szánj időt az önéletrajzod frissítésére és töltsd fel a honlapunkra, vagy pályázz máris a nyitott pozícióinkra, hogy jelentkezésed a lista elején legyél! 
 
2. Mítosz: az álláskeresés megzavarja az ünnepi terveket
 
Mindannyiunk naptára tele van programokkal erre az időszakra, ám egyesek azt gondolják, hogy az álláskeresés csak még inkább hátráltatja őket az ilyenkorra szervezett társasági összejövetelekben.
 
A valóság: a munkakeresésbe befektetett idő már most megtérül
 
Szentelj időt – akár csak pár órát egy nap - az álláskeresésre, és küldd el önéletrajzod a toborzási tanácsadódnak. Ha mindezt még az ünnepek előtt megteszed, a szünet hátralévő részében nyugodtan pihenhsz tudván, hogy már tettél valamit az új munkahelyed megtalálásáért. Így máris előrébb tartasz másoknál.
 
3. Mítosz: senki sem nézi meg az önéletrajzomat az ünnepek alatt
 
Egyes iparágakban jellemző, hogy a cégek szüneteltetik a szolgáltatásaikat a karácsony közeledtével. Ha te is ilyen cégnél dolgozol, azt feltételezheted, hogy senki sem fogja kezelni a jelentkezésed.
 
A valóság: az önéletrajzod ki fog emelkedni a többi közül, hiszen a munkáltatók mihamarabb be akarják tölteni a nyitott pozícióikat, te pedig máris a listájukon vagy
 
Az „év végi hajrá” lecsendesedésével a menedzserek többsége egyéb, elmaradt feladataik elvégzésével töltik a munkaidejüket. Ilyenkor a HR stratégia tervezése nagyobb prioritást kap, és a jelentkezőknek lehetőségük nyílik arra, hogy a „legcsendesebb” időszakban vonják magukra a HR-esek és toborzók figyelmét.
 
A január gyakran a munkaerő-felvételi dömping kezdetét jelenti. A cégek többsége ilyenkor nyit új pozíciókat az új évi üzleti stratégiai célok eléréséhez. Nem meglepő hát, hogy egyes vállalkozások az év eleji kezdésre már decemberben elkezdenek toborozni.
 
4. Mítosz: nincs büdzsé a toborzásra
 
Sokan úgy vélik, hogy erre az időszakra a cégek nem számolnak költségkerettel az új pozíciók meghirdetésére.
 
A valóság: a költségvetési határidők közeledte felpörgeti a toborzást
 
Az év vége felé nem ritka, hogy a vállalatok „last minute” kérésekkel fordulnak a toborzási ügynökségeikhez bizonyos munkakörök betöltésére. Az adott évre tervezett költségvetés a naptári esztendő végével lejár, így a munkáltatók – kihasználva a fennmaradó pénzügyi erőforrásokat – még az év előtt vége előtt szeretnék megtalálni a megfelelő személyt a meghirdetett pozícióra. Ez azt is jelenti, hogy az ilyenkor beküldött önéletrajzok nagyobb figyelmet kapnak.
 
Hogyan tovább?
 
A karácsony és új év közötti pár nap ideális időszak az álláskeresés megkezdésére vagy folytatására. Kevesebb munkakereső van a piacon, így máris előnyből indulsz a versenyben.
 
Hektikus év áll mögöttünk, ezért a pihenés és a kikapcsolódás ugyanolyan fontos. Frissítsd az önéletrajzod és pályázz meg pár pozíciót, aztán élvezd a jól megérdemelt szünetet –azzal a tudattal, hogy 2022-ben a karriered új szintjére léphetsz.
 
Most, hogy készen állsz az „ünnepi” álláskeresésre, kövesd az alábbi lépéseket:
 
  • Tedd fel magadnak a kérdést: mit szeretnél az új munkahelyedtől? Milyen munkakört szeretnél 2022-ben? Ez megegyezik vagy eltér a jelenlegi pozíciódtól?
  • Frissítsd az önéletrajzod és a LinkedIn profilod
  • Keress új álláslehetőségeket
  • Küldd el nekünk önéletrajzod és/vagy iratkozz fel az állásértesítéseinkre
  • Vedd fel a kapcsolatot szakosodott toborzási tanácsadóinkkal, akik segíthetnek a legjobb ajánlatokat elérni és előnyösen pozícionálni téged a munkáltatók előtt
  • Frissítsd fel az interjúkészségeid, készülj fel fejben a legközelebbi interjús telefonhívásra!
00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.