Blogok

Próbaidő hatékonyan

Hogyan használjuk ki hatékonyan a próbaidőt?


5 lépés, hogy jó kapcsolatot alakítsunk ki az új munkahelyen


A próbaidő az új munkahelyen stresszes lehet. Egyrészt a munkavállaló számára ekkor derül ki, hogy a pozíció és az ahhoz tartozó feladatkör valóban olyan vonzó-e, mint ahogy azt az interjúk során bemutatták. Másrészt, bizonytalan, hogy a munkáltató hogy fogja értékelni őt az új munkakörében.


A próbaidő mindkét fél számára előnyös. Igazolhatja, hogy a munkavállaló illik-e a szervezethez, de lehetőséget ad az új alkalmazottnak is annak felmérésére, hogy a vállalatnál végzett munka biztosítja-e az elégedettségét és hosszú távú fejlődését.


1.    Tegyen jó benyomást!

Ne feledje, hogy csak egyszer kelthet első benyomást! Ezért ügyeljen arra, hogy megfelelően jelenjen meg az első munkanapján! Ne késsen, a cég szabályainak megfelelő ruhában menjen, legyen nyitott és kedves az új kollégákkal szemben! Érdemes megjegyezni, hogy az első napon tett benyomások hosszú távon is befolyásolhatják, hogy a kollégák mit gondolnak majd Önről. Próbáljon meg mosolyogni és jó hangulatúnak tűnni, akkor is, ha esetleg stresszesnek éli meg a kezdeti időszakot! A kollégái minden bizonnyal értékelni fogják a pozitív és nyitott hozzáállást.


2.    Figyeljen, hallgasson és kérdezzen!

A próbaidős nagyszerű alkalom az új szakmai környezet gondos megfigyelésére. Figyelje meg, hogy kollégái miken dolgoznak, hallgassa meg a mondanivalójukat, és ha valami nem egyértelmű, kérdezzen! Ne habozzon segítségért kérni! Azzal hogy érdeklődést mutat munkatársai és a vállalat felé, bizonyítja elkötelezettségét és hajlandóságát arra, hogy a cég szerves részévé váljon.
Hallgasson figyelmesen, rögzítse a hasznos információkat, szélesítse a tudását és használja fel kollégai tapasztalatait! Amikor először meghívják egy megbeszélésre, inkább hallgassa meg a másik felet mintsem uralja a beszélgetést! Ossza meg a gondolatait, de nem akarja ráerőltetni a másikra az érveit! Fogadja el az építő jellegű kritikát és próbálja meg beépíteni azokat a munkájába!


3.    Kezdeményezzen!

A kezdeményező készséget általában pozitívan fogadják a munkáltatók, ezért ne féljen megosztani ötleteit! Ne feledje azonban, hogy a próbaidő alatt nem érdemes "forradalmárként" mutatkozni, aki szándékosan figyelmen kívül hagyja a szervezet eddigi szabályait, vagy minden lépésben megkísérel javításokat eszközölni! Vigyázzon a "régi" és az "új" közötti egyensúlyra, még akkor is, ha ötletei jobbnak tűnnek, mint a meglévő megoldások!


4.    Vigyázzon a légkörre!

Minden vállalatot a benne dolgozó emberek viszik előre. Ezért is fontos, hogy jó viszonyt alakítson ki a kollégáival. Próbáljon velük megismerkedni, rálátást nyerni a munkájukra! Legyen tapintatos és nyitott a beszélgetésekre! A légkör jelentősen befolyásolja a munkával való elégedettséget. Amikor véleményt formál kollégáiról, akkor azt csak a saját tapasztalataira alapozza! Próbáljon meg nem belefolyni a kollégák közt esetleg fellelhető konfliktusokba!


5.    Kérjen visszajelzést!

Legyen nyitott a konstruktív kritikára! Időről időre, pl. havonta egyszer kérdezze meg a főnökét és a közvetlen kollégáit, hogy vannak-e észrevételeik a munkája minőségével kapcsolatban! Vizsgálja meg, hogy mi az amit jól csinál és mi az ami még fejlesztésre szorul! A visszajelzések hozzájárulnak a mindennapi működéshez szükséges változtatások elvégzéséhez. A visszajelzés kérésével megmutathatja, hogy fontos Önnek, hogy a munkáját a lehető legjobban teljesítse. Így elkerülheti a hibák megismétlését és fókuszálhat a teljesítménye maximalizálására.

 

A próbaidő az interjú meghosszabbítása

Sokan úgy tartják, hogy a próbaidő a kiválasztási folyamat meghosszabbítása. Ezért érdemes megbeszélni a felettessel, hogy mik azok a célok, amelyeket az első hónapokban el kellene érni. A kitűzött célok teljesítése alapján a munkáltató tud dönteni a további együttműködésről vagy rossz teljesítmény esetén, annak megszűntetéséről, valamint Ön is felmérheti, hogy a vállalat teljesíti-e a kiválasztási folyamat során tett ígéreteit. 

A próbaidő során gondolja át, hogy a vállalati kultúra valóban tükrözi-e a cég által kommunikált értékeket és, hogy az adott cég olyan munkahely-e, ahol Ön fejlődni tud és ahol szívesen jár be dolgozni.


A próbaidő nagyszerű alkalom arra, hogy megismerje a munkáltatót, és megvizsgálja, hogy az új munka lehetőséget kínál-e Önnek a további szakmai fejlődésre. Kiváló lehetőség arra is, hogy megerősítse az új munkáltatót abban, hogy a megfelelő személyt választotta ki az adott pozícióra.

00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.