Blogok

Nem szeretem az új munkahelyem, mit tegyek?

Ismerje el, az új munkahely nem felel meg az elvárásainak. Papíron minden szép, elvégre magasabb beosztásban van, izgalmasabb projektekkel foglalkozik, és még magasabb fizetést is kap, mint az előző munkahelyén. Akkor miért nem élvezi az új kihívást?

Lehet, hogy az is felmerül Önben, hogy a helyes döntést hozta-e a munkahely váltással? Ez érthető. De függetlenül attól, hogy mennyre küszködik jelenleg, ne mondjon fel egyből, mert lehet, hogy csak kell egy kis idő, hogy megtalálja a helyét.

Ehelyett azt javaslom, hogy tegye a következő proaktív lépéseket:

Legyen türelmes önmagával szemben

A változás, legyünk őszinték, ritkán könnyű. Néhányunknak hosszabb időt vesz igénybe, mint másoknak, hogy teljes mértékben megszokjuk az életünk nagy változásait. A munkaváltás az egyik legdrasztikusabb és legfontosabb változás, amelyet az életben meg lehet valósítani. Az új munkahelyi élet annyira különbözik attól, ahogy a dolgok voltak a régi helyen, hogy nem csoda, ha most túlterheltnek érzi magát. Tehát legyen türelmes magával, és ne várja el, hogy egy éjszaka alatt alkalmazkodjon mindenhez. Adjon magának időt arra, hogy alkalmazkodjon az ismeretlen emberekhez, feladatokhoz, ütemtervekhez, eljárásokhoz és technológiákhoz, amelyekkel az új munka jár. Ezek az érzések normálisak és csak átmeneti jellegűek.

Jöjjön rá, mi a probléma gyökere

Az első lépés, hogy jobban érezze magát új szerepében, az, hogy meghatározza, mi a negatív érzéseinek kiváltó oka, és proaktív lépéseket tegyen annak kezelésére. Arról van sz, hogy csak bizonytalannak érzi magát? Talán maga a munka nem tetszik, vagy talán tetszik ez a munka, de utálja az ingázást, vagy nem tud megbirkózni az új főnökével? Talán úgy érzi, hogy nem olyan gyorsan és könnyedén tanul bele a dolgokba, mint ahogyan kellene, vagy attól tart, hogy hibázik? Lehet, hogy nem egyértelmű, hogy mik a feladatai, vagy attól tart, hogy nem tudott jó kapcsolatot kialakítani az új kollégáival? Legyen proaktív a probléma megoldásában, és kérjen segítséget az új menedzserétől

Fókuszáljon a pozitív dolgokra

Írja le mindazt, amit szeret az új munkahelyén. Biztosan eszébe jut majd valami, legyen az például egy érdekes projekt, egy kolléga akivel jóban lett, vagy az előrelépési lehetőségek. Ezeknek a jó dolgoknak a keresése segít összpontosítani a gondolatait, és új megvilágításban láthatja ezzel a munkahelyét. Emlékeztesse magát, hogy miért pont ezt az állást fogadta el, ez segíthet újragondolni a perspektíváját, hogy újra lelkesedéssel álljon az életének és karrierjének e fontos új fejezetéhez.

Legyenek realisztikusak az elvárásai:

A helyzet az, hogy egyetlen munka sem tökéletes, és mindig lesznek olyan feladatok, amiket kevésbé szívesen végez el. Jó eséllyel az idő múlásával fokozatosan egyre nagyobb figyelmet fordíthat majd azokra a feladatokra, amelyeket szeret és amikben jó. Az új főnökével és kollégáival való szoros együttműködés során előfordulhat, hogy azok a szempontok, amelyek miatt kezdetben komolyan aggódott, végül kisebb jelentőségűek lesznek.

Váltson növekedés fókuszú gondolkodásmódra (growth mindset)

Sok új dolog van, amelyeket új munkahelyén tanulhat meg az első napokban, hetekben és hónapokban. Tehát ahelyett, hogy az új dolgok megfélemlítenék, vagy hagyná, hogy elvegyék az önbizalmát, próbáljon azokra izgalmas lehetőségként tekinteni. Ne felejtse el frissíteni az önéletrajzát és a LinkedIn profilját, amelyben részletezi az összes itt tanult dolgot - ez hasznos lehet, ha végül úgy dönt, hogy új munkát keres. Ez azt jelenti, hogy ha nem is találja meg ebben a munkában, amit keresett, akkor is rendkívül értékes „lépésnek” bizonyulhat Önnek, ami növeli a piacképességét más potenciális munkaadók számára - tehát próbáljon minél többet kihozni belőle.

Tegyen erőfeszítéseket az új kollégáival való kapcsolatteremtés érdekében

A tanulmányok azt mutatják, hogy a kollégáinkkal fenntartott kapcsolatok gyakran nagyobb boldogságot, magasabb elégedettséget, fokozott elkötelezettséget és megnövekedett hatékonyságot eredményeznek. Jó eséllyel az új munkatársai barátságosabbak és jobban megközelíthetőek, mint amennyire elsőre annak tűntek. Ne hasonlítgassa folyton a régi munkáját az újjal Próbálja meg nem állandóan összehasonlítani a régi munkáját az újjal. Lehetőséget kell adnia az új helynek, ahelyett, hogy folyamatosan azon merengene mennyire hiányoznak a régi kollégái, vagy, hogy vajon hogyan haladhat a projekt, amin dolgozott. Ehelyett fókuszáljon arra, hogy elsősorban miért is választotta ezt a lehetőséget.

Ne várjon örökké

Ne várjon örökké, hogy a dolgok javuljanak - állítson be egy időkeretet a „maradjak vagy menjek” döntés meghozatalához, és közben dolgozzon azon, hogy megismerje kollégáit és kiaknázza a pozíciójában rejlő lehetőségeket. Fontolja felkérjen valakit mentornak, és minden héten találkozzon ezzel a személlyel, hogy megvitassa az eddigi előrehaladását. Ha a megadott időkeret eltelik és továbbra sem érzi, hogy javultak volna a dolgok, érdemes elgondolkodni komolyan a munkahely váltáson. Ha ez a helyzet, akkor legalább biztosan elmondhatja majd, hogy mindent megtett a helyzet javítása érdekében.

00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.