Blogok

Nehezen nyílunk meg a vezetőinknek, ha a mentális egészségünkről van szó

A Hays legfrissebb globális felmérése szerint az emberek alig több mint fele tud őszintén beszélni a vezetőjével a saját mentális egészségéről.

Október 10., a Mentális Egészség Világnapja alkalmából a Hays több mint 26 800 szakembertől kérdezte meg: képesek-e nyíltan beszélni vezetőjükkel a mentális egészségükről. A válaszadók 51 százaléka válaszolta, hogy igen, míg 49 százalékuk nem lát erre lehetőséget.

A világnap idei témája: "A mentális egészség és jóllét mindenki számára globális prioritás". A WHO által közétett "Munkahelyi mentális egészségre vonatkozó iránymutatások” kiadványából kiderül, hogy a munkaképes korú felnőttek kb. 15 százaléka szenved valamilyen mentális betegségben (depresszió, szorongás, stb.). A becslések szerint ez évente 1 billió dollárba kerül a világgazdaságnak, ami elsősorban a termelékenység kieséséből adódik. A munkavállalók mentális egészségi állapotának romlása azonban felismerhető és szükséges intézkedésekkel megelőzhető.

Jelek, amik mentális egészségi problémákra utalhatnak

A pandémia kezdete óta sok szervezet vezette be a hibrid munkavégzési modellt, aminek hatására lecsökkent a személyes interakciók száma a munkavállalók és a felettesük között. A vezetőknek át kell gondolniuk, hogyan támogatják a munkatársaikat akkor is, amikor fizikailag nincsenek az irodában.

A mentális egészségi probléma ismertetőjelei különbözőek lehetnek és nem mindig egyértelműek. Főleg, ha valakit nem látunk rendszeresen. A leggyakoribb jelek közé tartozik a hangulat vagy a viselkedés megváltozása, ha az egyén eláll a munkájától, a motiváció hiánya, a koncentráció képesség csökkenése, valamint a fáradtság- vagy szorongásérzet.

Egy jó vezető barátságos és megközelíthető, de sokan csak a hozzájuk legközelebb állókkal osztják meg a problémáikat. Ha egy munkavállaló készen áll megnyílni, a legfontosabb, hogy meghallgassuk és támogassuk.

A jó döntések pozitív hatásai

Fontos, hogy a menedzserek megértsék, mit is tehetnek a pozíciójukban. Olyan pozitív hatású döntéseket hozhatnak, amelyek hozzájárulnak a csapatuk jó mentális egészségéhez. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a vezetők jó példát mutassanak az egészséges munka-magánélet egyensúlyáról.

A jólét beemelése a vezetői értékrendbe

Az üzleti vezetők feladata, hogy gondoskodjanak az alkalmazottiakról és arról, hogy csapatuk mentális egészsége ne romoljon. A Hays egy másik, múlt havi felmérésében 17 000 válaszadó közül mindössze csak 28 százaléka értékelte úgy, hogy a munkahelyük támogatja a munkavállalói jólétet. 41 százalékuk nem értett ezzel egyet.

Vezetőként fontos hangsúlyt fektetni a kölcsönös kommunikációra. A munkavállalókkal rendszeresen szervezett személyes megbeszélések lehetőséget adnak a munka során felmerülő problémák megbeszélésére. A csapatgyűlések pedig elősegítik a kötetlen beszélgetések kibontakozását, ami még inkább hozzájárul az egészséges munkakörnyezetet megteremtéséhez.

00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.