Blogok

Minden, amit a szezonális munkáról érdemes tudnod

Mik a legjellemzőbb szezonális munkák ma Magyarországon? Kinek és miért éri meg ezt a foglalkoztatást választani? A Temporary Staffing csapatunk vezetőjével, Szabó Zsófiával beszélgettünk a témáról

Milyen szezonális munkák érhetők el napjainkban a diplomások körében?

Az elmúlt 2-3 évben a legtöbb ilyen jellegű munkánk helyettesítési pozícióról szólt. A munkáltatók általában recepciós munkakörbe, adminisztrációs feladatok elvégzésére vagy idegennyelvű asszisztensi pozíciókba keresnek „beugró” embert, jellemzően max. 2-4 hetes munkaidőre. Van, hogy ennél hosszabb távon foglalkoztatják vagy végül átveszik saját állományukba az alkalmazottat, mert annyira meg vannak elégedve a munkájával.

Előfordul, hogy egy cég csak projekt alapon keres munkavállalót az adott időszakban megnövekedett munkamennyiség miatt. Ilyen eset lehet például pénzügyi csapatoknál egy pénzügyi év zárása vagy IT-s projektek esetében egy rendszer implementációs időszaka (pl. új ERP rendszer vagy új szolgáltató bevezetése). A pénzügyi munkák időtartama általában 2-3 hónap, míg az informatikai projekteké min. 6 hónap.

A pandémia az elérhető szezonális munkák számára is rányomta a bélyegét. Hogyan változott a helyzet azóta és mik most a legnépszerűbb állások?

Mivel a koronavírus ideje alatt az irodák zöme zárva volt, jócskán megcsappant a szezonális munkák iránti kereslet. Minden szervezet a meglévő erőforrásaiból próbálta megoldani és elvégezni a munkát. A korlátozások enyhítésével azonban mind munkavállalói, mind céges oldalról visszatért az igény a szezonális munkák iránt. Jelenleg is folyamatosan érkeznek megkeresések recepciósok helyettesítésére és adminisztrációs pozíciókra SSC-ktől, valamint kisebb magyar székhellyel rendelkező vállalkozásoktól. Általában a szabadságolások, a megnövekedett munkamennyiség vagy az évzárással járó extra feladatok miatt van szükség plusz munkaerőre.

A munka jellege, „alkalomszerűsége” miatt ez egy win-win szituáció a jelölteknek és a cégeknek is. Mit nyer vele az egyik és a másik fél?

Az álláskeresőknek jó kiegészítő jövedelem lehet, amíg nem helyezkednek el egy állandó munkakörben. Alternatív megoldás azoknak, akik nem szeretnének elköteleződni egy munkaadónál és csak rövid távra keresnek munkát. Rugalmas pénzkeresési lehetőség, ha egyéb teendők miatt, pl. édesanyaként csak projektalapú/szezonális munkák elvállalása fér bele az időnkbe. 

Céges oldalról a szabadságolások vagy egy projekthez tartozó feladatok megnövekedett száma miatt szuper megoldás a rövid távon foglalkoztatott munkaerő.

Milyen szezonális munkák várhatók az őszi/téli időszakban?

Sok vállalkozás pénzügyi évzárása erre az időszakra esik, így a cégek elsősorban pénzügyi pozíciókra keresnek kollégát a megnövekedett munkamennyiség miatt. A kiskereskedelmi üzletekben a karácsony közeledtével nő meg az igény a kisegítő, szezonálisan foglalkoztatott munkavállalókra. Szintén ebben az időszakban sok a megkeresés a recepciós helyettesítésekre is a cégek részéről.

Mennyire jellemző, hogy a cégek hosszabb időszakra kölcsönöznek munkaerőt?

Egyre nagyobb az igény a kölcsönzött munkaerőre. Irodai munkák esetében min. 2-3 évre keresnek embert, de ma Magyarországon a vállalatok a törvényben előírt max. 5 évre is kölcsönözhetnek munkatársat. Nem ritka a „visszatérő”, azaz a korábban már foglalkoztatott és bevált munkaerő sem. Kölcsönös megelégedettség esetén a munkavállaló is számít a Hays megkeresésére, illetve a Hays is számít a jó, megbízható és bevált munkaerőre.

Miért éri meg a Hays-en keresztül munkát találni vagy jelöltet keresni?

Ha rajtunk keresztül pályázol szezonális munkára, akkor nemcsak egy, de számos pozícióra is lehetőséged lesz jelentkezni.

Partnerként pedig több jelöltünk közül is válogathatsz, hisz folyamatosan bővülő jelöltadatbázissal rendelkezünk. Továbbá minden HR adminisztrációs terhet „leveszünk a válladról”, így a csapataid nem lesznek leterhelve, mindenkinek kellemesebben telik majd az év. 

00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.