Blogok

Képezd a munkavállalóidat és a vállalkozásod is fejlődni fog

Az elmúlt években a digitális átalakulás felgyorsulása a korábbiaknál is markánsabban volt érzékelhető az üzleti életben és a munkaerőpiacon. Egyre több olyan pozíció jön létre, amelyek betöltéséhez digitális készségekre van szükség, a potenciális jelöltek száma viszont nagyon alacsony. Hogyan profitálhatnak a vállalkozások abból, ha a munkavállalók digitális készségeinek fejlesztésébe fektetnek?

Hogyan érd el a megfelelő szakembereket?

A digitális készségek szükségessége kapcsán a World Economic Forum jelentése szerint 2025-re az alkalmazottak 50 százalékának át kell képeznie magát, hogy lépést tudjanak tartani a munka modern világával és a technológiai fejlődéssel. Hasonló képet mutat az IDC egyik nemrég készült felmérése is, amely szerint 2026-ra 9,3 millió pozíció lesz a piacon, amelyek betöltése Salesforce készségeket igényel.

A potenciális jelöltek legtöbbje nem feltétlen használja rendszeresen a LinkedInt, így nehezebb őket megtalálni klasszikus online toborzási módszerekkel. A technológiai szakemberek eléréséhez ezért napjainkban alternatív forrásokat is érdemes használni, illetve kész tréninganyagokat igénybe venni a munkavállalók továbbképzéséhez.

A digitális készségeket hatékonyan lehet fejleszteni virtuális tréningeken, amik egyszerre lehetnek informatívak és szórakoztatók – különösen, ha érdekes videókkal és szimulátorokkal vannak „megfűszerezve”.

A világjárvány 180 fokban fordította meg az online oktatáshoz való hozzáállásunkat. Míg két évvel ezelőtt nyűgnek tűnhetett online csatlakozni egy-egy képzéshez, ma már az számít szokatlannak, ha offline kell részt vennünk egy tanórán.

A tantermi oktatások számának visszaesésével, valamint az utazási korlátozások miatt nagyobb hangsúlyt kapott a távoktatás, ami megfizethetőbb és rugalmasabb megoldás. A távoktatásnak számos pozitívuma van. Például saját időbeosztás szerint tanulhatunk, naprakész tudásanyagot sajátíthatunk el, és utazási költségek sincsenek.

Hogyan pótoljuk a digitális készségeket?

A kihívást nem az jelenti, hogy tanulni vágyó embereket találjunk, hanem olyanokat, akik képesek tanítani. Azok a szakemberek, akik képesek a digitális ismeretek átadására, le vannak terhelve pontosan a digitális tudásukat igénylő feladatokkal. Ezért is elengedhetetlen, hogy a vállalatok mihamarabb befektessenek a saját alkalmazottaik digitális oktatásába és fejlesztésébe – tehermentesítsék a potenciális oktatókat és lehetőséget biztosítsanak a fejlesztendő munkavállalóknak a tanulásra.

A cégek még nem látják a képzések megtérülését

Bár a legtöbb vállalkozás képes lenne a hiányzó készségeket pótolni, nagy részük mégsem tesz ez ellen. Mégis hogyan győzhetők meg azok a cégek, akik nem hajlandók képzési lehetőséget kínálni a munkavállalóiknak?

A vállalatoknak fel kell ismerniük, hogy ugyan minden fejlesztési projekt költséggel jár, a munkavállalókba való befektetés nemcsak kifizetődő, de hosszú távon elengedhetetlen is. Ha egy cég nem fejleszti a munkavállalóit, azok könnyen lemorzsolódnak. Így hiába fektetett milliókat technológiai beruházásokra, nem lesz munkaerő, aki azt működtesse és az üzleti célok szolgálatába állítsa. Sok vállalat ezt már csak későn veszi észre, amikor kézzel fogható kiesése származik ebből.

Sok munkáltató elfelejti, hogy a munkavállalói lojalitásról nem csak beszélni kell, hanem adni is valamit a szakembereinknek, ami miatt elkötelezettek lesznek hozzánk. A LinkedIn beszámolója szerint az emberek 94 százaléka a munkahelyén maradna, ha az befektetne a személyes fejlődésükbe. A lojalitást és a top tehetségek megtartását tehát nagyon is befolyásolni tudjuk.

Emellett nem szabad megfeledkezni az úgynevezett „cross-skilling” lehetőségéről sem, amely során különböző területek kompetenciáit kombinálhatjuk, ezáltal átfogó készségtárral rendelkező szakembereket képezhetünk. Például, ha áthelyezünk egy munkavállalót a szolgáltatóiparból az IT szektorba, ezzel egy teljesen új szemléletet és tapasztalati hátteret adhatunk neki.

Mikor a legalkalmasabb képzésekre jelentkezni?

Nincs olyan, hogy „megfelelő idő”. Lehetsz fiatal vagy idősebb korú, minden nap tanulhatsz valami újat, hiszen ez egy folyamatos tevékenység. Soha nem lesz egy olyan pont, ahol ne lenne több lehetőség és igény a tanulásra.

00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.