Blogok

Így őrizd meg a mentális egészséged a munkahelyeden

Biztosan te is tapasztaltad már: ha kiegyensúlyozott vagy, hatékonyabban végzed el a feladataidat és akár inspirálóan is hathatsz a környezetedre. De mi történik, ha ez a harmonikus egyensúly hirtelen felborul és remete módjára, motiváció nélkül hajtod végre az eddig izgalmat nyújtó feladatokat? A munkahelyi mentális egészség megtartása fontos. Íme pár tipp hogyan őrizheted meg.

Mi is az a mentális egészség

Röviden úgy foglalhatnánk össze: amikor lelkileg, testileg és szociálisan is jól érzed magad. Tudod, hogy mire vagy képes, megbirkózol az életben adódó stresszes szituációkkal, eredményesen dolgozol és mindemellett még a közösséghez is hozzájárulsz valamivel. Ez az állapot hatással van arra, hogyan hozunk döntéseket, hogyan kezeljük a stresszt és arra is, hogyan viszonyulunk egymáshoz.

Így maradj kiegyensúlyozott a munkahelyeden is

Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal sokat tehetsz a mentális jóllétedért, bárhol is dolgozol.

  • Figyelj oda az étkezésre! Az agyunk a telített zsírokat „szereti”, nem hiába nevezik őket esszenciális zsírsavaknak. Fogyassz Omega 3-ban gazdag ételeket (pl. dió, magvak, avokádó), teljes értékű élelmiszereket, növényi alapú ételeket és ne felejts el hidratálni sem! A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás azért is fontos, mert már az enyhe dehidratáltságnak is káros hatásai lehetnek.
  • Mozgasd át a tested! A mozgás energiát szabadít fel, így feltölt bennünket. Tornáztasd át napközben többször az elgémberedett testrészeidet, és ha teheted, sétálj egyet az irodán kívül! Amikor csak lehet, csatlakozz a cég által szervezett aktivitási programokhoz, így a kellemeset összekötheted a hasznossal: egyszerre mozogsz és szocializálódsz.
  • Vegyülj el a közösségben! A munkahelyi közös kávézgatások és az együtt eltöltött ebédszünetek színt visznek az irodai életbe és – jó esetben - energiával töltenek fel. Akár egyénileg, akár csapatban dolgozol, fontos a munkatársakkal való kapcsolattartás és a visszajelzések adása, ugyanis már az egyéni szinten történő fejlődés is kiegyensúlyozottabbá, eredményesebbé és sikeresebbé teheti a csapatokat. 
  • Őrizd meg a munka-magánélet szentélyét! Állíts fel egy sorrendet a legfontosabb feladatoktól a kevésbé fontosakig. Ez abban segít, hogy átértékelhesd az egyes kötelességek fontosságát, másrészt, hogy jobban tudj fókuszálni a feladataidra. Mielőtt távoznál, írj jegyzetet a másnapi legfontosabb teendőkről, de hagyd a munkát a munkahelyen!

A munkahelyi jóllét fontossága

A saját mentális egészségünk befolyással van mind a munkahelyi teljesítményünkre, mind a körülöttünk dolgozókra is. Mindenkinek lehet rossz napja, ám ha huzamosabb ideje negatív gondolatok cikáznak a fejedben és nem érzel motivációt a feladatok elvégzéséhez, elképzelhető, hogy a „mentális jólléted felborult” és segítségre vár. Beszélj az érzéseidről a vezetőddel vagy az illetékes HR-es munkatársaddal, vagy lépésről lépésre építs be a mindennapjaidba a fentebb felsorolt tanácsokat!

00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.