Blogok

Hogyan figyeljen oda a mentális egészségére a COVID miatti lezárások alatt?

Hogyan változtatja meg a kijárási korlátozás és a társadalmi távolságtartási korlátozások a mentális egészségünket?

A korlátozási szabályok napról napra jelentősen változhatnak. Egyik percben azt tervezzük, hogy találkozunk barátainkkal egy vacsorára, a következő héten ezt már nem tehetjük meg. A dolgok bizonytalanabbak, mint valaha, és meg kell találnunk a tovább lépés módját, amellyel védjük a mentális egészségünket.
 
A „normális időkben” az emberek nagy része hatékonyan kezeli a mindennapi stresszt és megterhelést - tervezünk, szervezünk, prioritásokat állítunk fel, felkészülünk, különleges eseményeket és alkalmakat várunk. Ezek a biztonság, az irányítás és az optimizmus érzetét adják nekünk - ezek mind nagyon fontosak a jó mentális egészségünk megőrzéséhez.
De a folyamatosan változó COVID korlátozások világában a tervezés, a prioritások meghatározása és az előkészítés lehetetlennek, értelmetlennek tűnhet, ami negatívan befolyásolhatja mentális egészségünket.


Szóval, hogyan tudunk segíteni magunkon? Hogyan tudjuk támogatni csapatunk tagjait? Milyen további stratégiákat alkalmazhatunk?

Három dolgot javaslunk:


1.    Készenléti tervezés

A bizonytalanság kezelésének egyik módja, ha a szokásos módon tervez. Terve minden elemének lehet párhuzamos „B terve”, amellyel  ugyanazok (vagy hasonló) eredmények érhetők el, csak más módon. Vagyis „ha ez történik, akkor ezt teszem, ha az történik, akkor azt”. Ez otthon is működhet, például ha barátait szeretné áthívni egy vacsorára, akkor a fő cél az együtt töltött idő és a közös élmény. Ha tilos a nem egy háztartásban élőkkel találkozni, találkozhatnak egy étteremben, ha az éttermek is zárva vannak, kérhetik elvitelre ugyanarról a helyről és videochat keretén belül beszélgetnek és vacsoráznak „közösen”.
Ha tisztában van az általános céllal, akkor érezni fogja, hogy nem csúszott ki a kezéből az irányítás és, hogy a jelen körülmények között is el tudja érni a céljait – ami a mentális egészségére is pozitívan hat.
 

2.    A rutinok folytonossága

A korlátozási szabályok egyik legfőbb nehézsége, hogy megzavarja a rutinjainkat, azon a dolgokat, amelyek ritmust adnak életünknek. Lehet, hogy hogy nem mehet be az irodába, és nem szerzi be a kávéját a kedvenc kávézójából reggelente, vagy, hogy az edzőterm, ahová eddig rendszeresen járt zárva van. Olyan érzés lehet, mintha az eddig ismert dolgok eltűntek volna. Ezért nagyon fontos meghatározni a napunk vagy hetünk néhány olyan fix pontját, amikre támaszkodhatunk. Ilyen lehet például, ha minden délután elmegy egyet sétálni, vagy ha minden reggel iszik egy teát/kávét ébredés után, vagy akár, ha a hét adott napján video beszélgetést tart a barátaival. Ezek fontos kapaszkodó pontok lehetnek, amikor felborul körülöttünk a világ addig megszokott rendje.
 

3.    Irányítás

A legtöbb mentálhigiénés tanácsadó kiemeli, mennyire fontos, hogy érezzük, a mi kezünkben van az irányítás az életünkkel kapcsolatban. Ha például úgy érzi, hogy a híreket nézve szorongani kezd, akkor korlátozza ezeknek a nézését és ne táplálja velük a szorongását. Ugyanígy a pozitív dolgok felett is át lehet venni az irányítást. Ha jobban érzi magát attól, ha a barátaival beszélgethet, akkor rendszeresen kezdeményezzen velük beszélgetést. A munkában is fontos az irányítás. Beszéljen a felettesével arról, hogy hogyan tudják kezelni ezt a bizonytalan helyzetet és milyen támogatásra van szüksége. Lehet, hogy beszélnie kell a csapatával is és lefektetni néhány alapszabályt, például, hogy mikor elérhető és mikor nem.
 
Nem fog tudni mindent irányítani, de ha azonosítja a fő stresszorait, akkor képes lesz azok csökkentésére.
00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.