Blogok

Érdemes elfogadni az ellenajánlatot?

A toborzási szakembereknek kettős feladata van. Egyrészt, meg kell találnunk a tökéletes jelöltet az adott pozícióra. Másrészt, végig kísérjük a jelöltjeinket a kiválasztási folyamatban és segítünk nekik meghozni a döntést a munkahely váltással kapcsolatban. A két fél közti közvetítőként egy mindenki számára előnyös megállapodásra törekszünk, amelynek végeredménye az új munkaszerződés aláírása.


Előfordul, hogy még a tökéletesnek tűnő együttműködés sem sikerrel végződik, hanem, hogy a jelölt visszalép a lehetőségtől. 


Egy tökéletes világban a változásra motivált ember olyan állásajánlatot fogad el, amely nemcsak magasabb fizetést is kínál, hanem szakmai szempontjából is fejlődést jelent. Ezután benyújtja a felmondását a jelenlegi munkahelyén, és a felmondási időszak leteltével elkezd dolgozni az új munkahelyén. Jól hangzik, de gyakran teljesen másképp alakul.


Egy munkavállaló távozása - különösen egy tapasztalt, széleskörű ismeretekkel és kiváló eredményekkel rendelkező emberé - problematikus a munkáltató számára. Annál is inkább, mert a jelenlegi munkaerőpiacon gyakran nehéz gyorsan megtalálni a megfelelő pótlást. Ilyen esetekben a vállalatoknak el kell gondolkodni azon, hogy adnak-e ellenajánlatot. Egy új alkalmazott felvétele nemcsak a járulékos költségekkel von maga után, hanem a vezetők részéről is sok időt igényel. 


Az időigényes toborzáshoz hozzá kell adni az új alkalmazott betanításához szükséges időt, valamint annak kockázatát, hogy az új személy nem felel meg a vállalatnak, és újra kell kezdeni a folyamatot. Ez az oka annak, hogy egyre több munkáltató ad ellenajánlatot, amelyben garantálják a fizetés emelkedését, a kiegészítő juttatásokat, az előléptetést vagy a pozíció megváltoztatását.


Elfogadni vagy elutasítani?

Nehéz döntés előtt áll, aki ellenajánlatot kap. Egy új állás elfogadása azzal jár, hogy el kell hagyni a jól ismert környezetet és kollégákat, ez sokak számára nagy stresszt okoz, de az új hely várhatóan sok előnyt és izgalmas kihívást tartogat majd. Ha a munkahelyváltás elsődleges oka a magasabb kereseti lehetőség volt, akkor az ellenajánlat elfogadása kézenfekvő, főleg, ha a jelenlegi helyen éreztetik a vele, hogy mennyire fontos nekik a munkája és biztosítják a fejlődési lehetőségekről.


Az ellenajánlat elfogadásának vagy elutasításának mérlegelésekor ne felejtsük el átgondolni a munkahely váltás elsődleges motivációját! A legtöbb ember nem vág bele a munkahely váltásba valamiféle motiváció nélkül és a tapasztalataink szerint nem a magasabb fizetés a leggyakoribb ok. Elsődlegesen inkább a munkahelyi kultúra és a közvetlen kollégákkal vagy vezetőkkel való negatív kapcsolat miatt tervezik a váltást. Gyakran elhangzó indok még a fejlődési lehetőségek hiánya is.


Évekre szóló feltételek

Vajon az ellenajánlatban lévő feltételek megoldják az összes problémát és hosszú távon is biztosítják a munkavállaló elégedettségét? Legtöbbször nem. Tapasztalataink szerint bizonyos szektorokban négyből három munkavállaló, aki korábban elfogadta az ellenajánlatot, fél éven belül újra a váltáson gondolkozik. Az összkép ennél kicsit árnyaltabb, ha az összes szektort együtt nézzük. Így azt látjuk, hogy a ellenajánlatot elfogadók egyharmada lesz újra álláskereső 12 hónapon belül.


Ez azt mutatja, hogy az ellenajánlat elfogadása nem garantálja, hogy a munkavállaló a vállalatnál marad hosszabb ideig.


Miért van ez?

Elfogadni egy ellenajánlatot, ami a magasabb fizetésen kívül máson nem igazán változtat, leginkább csak a munkahely váltáshoz szükséges döntés elhalasztása. A magasabb fizetés elsőre kecsegtetőnek tűnik, de ettől nem lesz érdekesebb a munka és a felettes sem lesz inspirálóbb vezető. Természetesen léteznek ellenállhatatlan ajánlatok, de ilyenkor is érdemes átgondolni a teljes képet, például, hogy mik a munkáltató motivációi, amiért szeretne minket megtartani, mi változna, ha úgy döntünk, hogy maradunk. 


Érdemes megjegyezni, hogy a cég nem biztos, hogy azért ad ellenajánlatot, mert pótolhatatlannak tartja a munkavállalóját, hanem egyszerűen csak időt akarnak nyerni az új ember megtalálásához. 


Továbbá azt is érdemes átgondolni, hogy milyen lenne a vállalatnál dolgozni, miután elfogadta tőlük az ellenajánlatot, hiszen a távozási szándék miatt a munkáltató már nem lesz meggyőződve az Ön lojalitásáról és ez hatással lehet a későbbiekben az előrelépési lehetőségeire.

00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.