Blogok

A jövő 4 kulcskészsége

Melyek azok a készségek, amelyek a munkaerőpiac jövőjét jelentik?

Iparágtól és szakterülettől függetlenül a munkáltatók egyetértenek abban, hogy egyre fontosabbak számukra az úgynevezett ,,soft-skillek”.  
A soft-skilleket interperszonális készségeknek is nevezik és az adott helyzetben alkalmazott viselkedésre és hozzáállásra összpontosítanak. Azon képességek, amelyek a szakmai tudáson felül alapvetően meghatározzák a munkavállaló beilleszkedési-, motiválhatósági-, kezelhetőségi-, kreativitási jellemzőit. A mérésére számtalan toborzási módszer létezik a speciális interjúztatási technikáktól a személyiségteszteken át, az Assessment Center (AC) jellegű interjúkig.

Az értékük azért is ilyen fontos, mert lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy a munkaerő piacot érintő változások korszakában is megállják a helyüket. Ennek köszönhetően bizonyos készségek meglétét fontosabbnak értékelik, mint magát a szakmai tudást és a hatékony együttműködés kulcsaként tekintenek ezekre.

Már most láthatjuk, hogy merre tart a munkaerőpiac. A gyárakban és irodákban megjelentek a robotok, az automatizálás és a mesterséges intelligencia elkezdte megváltoztatni a folyamatokat, köztük a HR folyamatokat is.

A Világgazdasági Fórum szerint 75 millió állás fog megszűnni 2022-re az automatizálás miatt. Az ehhez hasonló előjelzések sok munkavállalót aggodalommal töltenek el, különösen azokat, akik repetitív munkát végeznek. Ugyanezek az előrejelzések azonban akár 133 millió új munkahely megjelenését is valószínűsítik a globális munkaerőpiacon. Minden évben új szakterületek jelennek meg, és annak ellenére, hogy szinte már felsorolni se lehet az iparágakban fellelhető fejlesztési irányzatokat, az biztos, hogy az újonnan létrejövő pozícióknál a soft-skillek kulcsfontosságúak lesznek.

4 fontos készség a jövőben
A munkaerőpiac változásainak megfigyelése segít azon készségek azonosításában, amelyek növelhetik a munka hatékonyságát és hozzájárulhatnak a vállalat stratégiai céljainak eléréséhez. Milyen általános készségeket kell keresnie a munkáltatóknak ezzel összefüggésben?

1.    Kapcsolatépítési és kommunikációs készség

Azok a képességek, amik a magánéletünk során is kifejezetten értékesek, a munka során is egyre értékesebbé válnak. Hogy miért? Mert hatékony kommunikáció nélkül semmi sem működik. A munkaerőpiac változásai azt is takarják, hogy egyre többet kell kommunikálni különböző kulturális háttérrel rendelkező, különböző korú és különböző tapasztalatokkal rendelkező emberekkel, nem csak személyesen, hanem online is. Ezért egyre értékesebbé válik a jó beszédkészség, de az is, hogy jó hallgatóság legyünk, hogy megfelelően adjuk át az információkat és, hogy jó kapcsolatokat építsünk ki.

A munkáltatók már az interjú során is figyelik ezen készségek meglétét. Nézik, hogy mennyire intelligensen fejezik ki magukat, mennyire megnyerőek, megértik-e a beszélgetőpartner szándékait valamint, hogy érdeklődőek és nyitottak-e. Ezek a kompetenciák minden bizonnyal lehetővé teszik, hogy versenyelőnyt szerezzen olyan területeken, amelyek másokkal való interakciót igényelnek.

2.    Alkalmazkodóképesség

A dinamikus változások gyors reagálást igényelnek a felmerülő kihívásokra. Intuitív hozzáállásra és flexibilitásra van szükség, hogy az olyan helyzeteket is kezelni tudjuk, amilyenekkel korábban nem találtuk szembe magunkat. Mivel a változás üteme egyre gyorsabb, így az alkalmazkodókészség egyre fontosabb szemponttá válik.

3.    A tudás megszerzésére való készség

Mi a legnagyobb értéke egy vállalatnak? Nem, nem az ingatlanjai vagy tárgyi értékei, hanem a munkavállalói tudása és tapasztalatai. Mivel azonban nehéz megjósolni, hogy milyen tudásra lesz szükség a jövőben, érdemes az olyan jelöltekre építeni, akikben megvan a hajlandóság az új ismeretek megszerzésére. Egy olyan személy, aki a változásoktól függetlenül képes lesz releváns információkat megszerezni, feldolgozni és elsajátítani, hozzájárul a szervezet sikeréhez.

4.    Önállóság és együttműködésre való készség

Ha megfigyeljük a munkaerőpiac trendjeit, akkor azt látjuk, hogy a jövő azoknak a munkavállalóknak kedvez akik mind önállaóan, mind pedig csapatban jól tudnak dolgozni. Arra lesz szükség, hogy a munkavállaló képes legyen elvégezni a feladatait mások segítsége és részletes útmutatás nélkül, de eközben tegyen a közös célokért és aktívan vegyen részt a csapatmunkában is. Az önállóság és együttműködési készség kombinációja, mint elvárás már most is egy gyakori elem a kiválasztási folyamatok során.

Az új üzleti világ, ahol egyre gyakoribbak és gyorsabbak a változások megkövetelik a munkavállalóktól, hogy alkalmazkodjanak az új feltételekhez. A trendek egyre inkább az interperszonális készségek fontosságát erősítik. Már most nagyon fontos a jövő kulcs készségeinek azonosítása, hogy időben elkezdjük fejleszteni ezen kompetenciáinkat.

00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.