Blogok

Tényleg kiégtél, vagy csak unatkozol? Nem mindegy!

A mentális egészség megőrzésének témaköre egyre fontosabbá válik a munkavállalók és a cégek életében egyaránt. Sokan tudatában vannak a kiégés (burnout) veszélyeinek, és igyekeznek megtalálni a legjobb módszereket annak elkerülésére. Egy kevésbé ismert probléma viszont a boreout, magyarul az egyhangúság miatti unalom, belefásulás fogalma, amely a kiégéshez hasonló problémákat okozhat.

Ebben a blogposztban megvizsgáljuk a kettő közti különbséget, és azt, hogyan küzdhetünk ellenük.

Burnout - mi a kiégés?

A munkahelyi kiégés az, amikor a krónikus stressz miatt kimerültnek érezzük magunkat. Ha nem foglalkozunk vele, az negatívan befolyásolja a mentális egészségünket. A kiégés nem tesz különbséget, minden iparágban és minden karrierszinten előfordulhat. Legfőbb tünetei az alábbiak:

  • Fáradtság
  • Önbizalomhiány
  • Motiváció hiánya vagy elvesztése
  • Csökkenő munkaelégedettség

A kiégéshez hozzájáruló néhány fő tényező:

  • Magas vagy megnövekedett munkaterhelés
  • Minimális kontroll a felelősségek és feladatok felett
  • Pozitív visszacsatolás vagy elismerés hiánya
  • A közösség hiánya a munkatársak között
  • Rossz kommunikáció és nem egyértelmű elvárások

Boreout – miben különbözik a kiégéstől?

A kiégés egy másik aspektusa a boreout, amikor a napok túlságosan egyhangúvá válnak és az értelmes munka hiánya vezet hasonló eredményekhez.

A boreout akkor következik be, amikor a munkavállalók úgy érzik, hogy nem kapnak elegendő ösztönzést vagy kihívást, ami legtöbbször fáradtsághoz, elégedetlenséghez vagy alacsony önbecsüléshez vezethet.

A befásultság gyakran a kiégés ellentétének tekinthető. Az unalom-szindróma fő okai a következők:

  • Monoton feladatok
  • Kihívást nem jelentő munka
  • Túlképzettség egy pozícióhoz
  • A felelősség hiánya
  • A készségek kihasználatlansága

Hogyan küzdjünk ellenük?

A kiégés és az unalom ugyan egymás ellentétének tekinthetők, azonban a leküzdésük módja nagyon hasonló.

Gondoskodj magadról: az öngondoskodásnak prioritást kell élveznie a megfelelő pihenés, táplálkozás és testmozgás formájában. Ne dolgozz betegen, szánj időt a pihenésre és gyógyulásra!

Szabj határokat: ügyelj arra, hogy világos határokat szabj, és ezeket közöld a vezetőddel. Sokunknak nehézséget okoz, hogy a kiégéssel vagy boreout-tal kapcsolatos aggályokat felvesse a munkáltatónak, mert félünk a negatív reakcióktól, de fontos felismernünk, hogy nem fog segíteni, ha ezeket elfojtjuk.

Gazdálkodj jól az időddel: tanulj meg nemet mondani és beszélj a vezetőddel, ha a munkaterhelés túl soknak bizonyul, vagy éppen fordítva, ha úgy érzed, hogy nem jelentenek elég kihívást a kapott feladatok.

Fontold meg a lehetőségeket: abban az esetben, ha ezek a tippek nem oldják meg a problémát, talán itt az ideje egy új kihívásnak. Nagyon fontos, hogy munkahelyünkkel elégedettek legyünk, hiszen annak az érzése, hogy hasznos munkát végzünk, elvezethet karrierambícióink beteljesüléséhez, míg ennek hiánya csak akadályoz minket a sikerünkben. Ha a munkahelyed nem ápol olyan kultúrát, ahol a jólét és mentális egészség biztosítása kiemelt szerepet kap, lehet, hogy ideje olyan munkáltatót keresni, ahol ez így van.

Burnout vs boreout

Bár a kiégés és a fásultság könnyen vezethet ugyanahhoz az eredményhez – pl. rossz mentális egészség és munkahelyi elégedetlenség -, két ellentétes dolog eredménye. Míg a megnövekedett munkaterhelés és stressz kiégéshez vezethet, addig ennek ellentéte, az értelmes munka és a felelősség hiánya növelheti a boreout valószínűségét.

Ne feledd, hogy egyik sem elhanyagolható, ezért ha úgy érzed, hogy akár a kiégés, akár a feladatok egyhangúsága komoly problémát kezd jelenteni számodra, jelezd vezetőd felé!

00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.