Létszámleépítés – mit tegyek?

Létszámleépítés – mit tegyek?

Túl van a sokkon, egy napig sajnálja magát, de a rákövetkezőn már kész rá, hogy akcióba lépjen. Ki tudja, hova vezet majd az új út? Egy új kihívás felé? Tehát, higgyen magában és sugározzon magabiztosságot.

 

 

Mit tegyek?

Kezdhet azzal, hogy egyet hátralép, és áttekinti az általános helyzetet. Gyűjtse össze gondolatait, vegye számba képességeit és forrásait. Lépjen egyet hátra és írja le a meglátásait, vagy keressen valakit, akivel beszélhet.

Sok ember szerint egy leépítés bizonyos megközelítésben hosszabb távú életpálya változások katalizátora. Mindenki el van foglalva azzal, hogy elvégezze a munkáját, és bele se gondol, valójában mit csinál, és igazából mit szeretne. Ha el tudja kerülni a pánikot, időt és teret nyer. Akkor már lehetőségként, nem problémaként látja a helyzetet. Elgondolkodhat azon is, hogy esetleg teljesen más jellegű állást keres, de sok minden függ az Ön korától, pénzügyi helyzetétől is.

Ha úgy érzi, hogy további pályafutásával kapcsolatos kilátásai romlottak azzal, hogy leépítették, gondoljon rá ilyen módon: először is miért vették fel Önt? Valahol valaki energiát fektetett Önbe az Ön értékei miatt. Csak abból, hogy most éppen leépítették, még nem következik, hogy csökkent volna az Ön értéke a többiekéhez képest.


 

Átmenthető készségek

HR körökben sok szó esik az ilyen készségekről - de mit is jelentenek valójában?

Lényegében az átvihető, átmenthető készség olyan jártasság, amelyet az ember egy bizonyos állásban megszerzett, de amely könnyen alkalmazható egy ettől eltérő munkakörnyezetben is.

Milyen képességekkel rendelkezem? Meglehetősen fogas kérdés ez, amelyhez bizonyos szintű önismeretre van szükség. Azonban ha nem adja fel, az eredmények hatására sokkal optimistábban tekint majd magára. Az első, amit az önértékelés során meg kell tennie: ne szerénykedjen – ezzel semmire se megy, és nem valószínű, hogy bárkit is érdekelne adottságai listája. Ha ezen túljutott, próbálja meg körvonalazni azokat a készségeket, amelyeket mindennapi munkája során használt, gondolja át, mivel vált hasznára a vállalatnak, és, ha ez segít, azt is, miért döntöttek rosszul, amikor elengedték Önt. Tehát megvannak a képességek, innen már csak szemlélet kérdése, hogy ezeket a készségeket hogyan lehet egy jövőbeli állásban kihasználni.

Ha ez az önelemzés segített, akkor már biztosan irányt is szabott kutatásainak, és itt az idő, hogy olyasvalakit keressen, akiről tudja, segíthet Önnek a továbbjutásban. Az emberek gyakran éreznek bűntudatot, amikor barátokat kell megkérniük, hogy segítsenek a pályájuk során, de ezzel nem szabad foglalkozni, hiszen mindenki tudja, milyen félelmetes elveszteni állásunkat. Ezen kívül Ön most maximálisan motivált, és lehet, hogy ők a megfelelő pozícióban vannak, hogy segíthessenek.


 

Az interjú során

Egy másik fontos aggodalom, hogy hogyan kezeljük az interjúk során a leépítéssel kapcsolatban felmerülő kérdéseket. Az, hogy valakit leépítenek, nem ritkaság a mai, gyorsan változó üzleti világban, ezért valószínűleg nem is fogja komolyabban foglalkoztatni az Önt interjúvoló személyt. Ezért, ha felmerül a kérdés, a legjobb, ha egyszerűen elmagyarázza a tényeket, elmondja, hogy a korábbi munkahelyén milyen pozíciót töltött be, és lépjen tovább, fókuszáljon arra, hogy új főnökének miben tudna hasznára válni.

Follow us

Follow us

               

Refer a friend Right Hand Block EN

Refer a friend

Recommend your friends to Hays! We offer a dinner voucher for two once we have managed to place your friend into work.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.