Follow us

Follow us

               

Információgyűjtés a lehetséges munkaadóról

Információgyűjtés a lehetséges munkaadóról

Ön egyike a szerencséseknek. Beválasztották egy jól ismert cég gyorsított karrierprogramját megelőző interjú részvevői közé. De biztos tudomása van arról is, hogy minden évben sok-sok pályázót hívnak be interjúra, és csak néhányukat választják ki – mit kell tehát tennie, hogy egyike legyen a kiválasztottaknak?

 

Mire is szolgál a kutatómunka?

Esetleg új munkát keres, vagy pályát kíván változtatni? Vagy éppen élete legelső állásának interjújára készül? Bárhogy is legyen, az információszerzés az új munkaadóról alapvető fontosságú az álláskeresés és az interjúra történő felkészülés során.

Az állásinterjún elért eredmény sok tényező – így például korábbi tapasztalatok, személyiség, adottságok és képességek - függvénye. Mégis, a pályázók által az interjút megelőzően és az álláskeresés során is elkövetett leggyakoribb hibák egyike az, hogy nem elég alaposan néznek utána a munkaadó cégnek.

A helyes felkészülés a siker egyik alapvető összetevője. A munkaadó cég előnyeinek, erősségeinek és gyengeségeinek ismerete segíthet Önnek abban, hogy átlássa a szervezetet, és meghatározza az Ön lehetséges pozícióját ebben a szervezetben, így tájékozott kérdéseket tehet fel az interjú során. Kétségtelen, hogy a kutatómunka megmutatkozik majd az interjú során, és jó hatást tesz az Önt elbíráló személyre. A felkészülés a megoldás kulcsa, és ahogy a régi bölcsesség mondja, ha nem sikerül felkészülnie, készüljön fel a sikertelenségre. 

 

Álláskeresés

Álláskeresés során a munkaadókról szerzett információk segíthetnek Önnek az Ön által elvárt, az Önnek megfelelő munkaadó cégek jellegének megfogalmazásában. Segíthetnek abban is, hogy kiválogassa és kizárja azokat a szervezeteket és munkahelyi környezeteket, amelyek nem felelnek meg az Ön karrier elképzeléseinek.

A rendelkezésre álló források felhasználásával jobban megismerheti egy adott cégnél, vállalatnál kínálkozó karrierlehetőségeket. Néhány, az adott vállalatra vonatkozó fontos háttérinformáció: az ott folyó tevékenységek, a szervezeten belüli munkahelyek jellege, a cég pénzügyi stabilitása.

A kutatómunka jól felépített megközelítésének egy módja a következő:

  • Válassza ki azokat az iparágakat, amelyek megfelelnek az Ön igényeinek
  • Azonosítsa be a kiválasztott iparágakon belül megtalálható vállalatokat
  • Szerezzen információkat, és derítse ki, kinek kell címeznie levelét

  

Az állásinterjút megelőző kutatómunka

Mielőtt találkozna lehetséges munkaadóival, tudatosítania kell magában a következő kérdéseket: Mit és hogyan tesz a vállalat, illetve hogyan működik. A cég anyagi helyzete – terjeszkednek vagy éppen leépítenek? Kik a fő versenytársak, és milyen képességű alkalmazottakat keresnek – értve ezalatt például képzettséget vagy korábbi tapasztalatokat. Ön mit tud számukra nyújtani?

A szervezetről szerzett általános ismeretek önbizalmat is adnak majd Önnek az első interjú során, így tájékozott kérdéseket tehet majd fel, hivatkozva az Ön által elvégzett kutatómunkára. Ha például marketingvezetői állást kívánna megpályázni egy direkt marketing ügynökségnél, élhetne mondjuk a következőkhöz hasonló kérdésfelvetéssel: “az Önök éves jelentését átolvasva számomra az derül ki, hogy Önök egy adott százalékot költenek hirdetésre. Ennek mekkora részét teszi ki a direkt marketing kiadás?”

Ahelyett, hogy például megkérdezné, hány alkalmazottal dolgozik a cég – amelyet Önmaga is kideríthetett volna – a fenti kérdés inkább utal arra, Ön időt és munkát fordított az interjúra történő felkészülésre. Az Önt elbíráló személy(ek) számára így kiderül, Önnek komolyak a szándékai a céggel, az állással és a jövőbeli karrierével kapcsolatban.

A mai modern technológiák, így az internet elterjedtségével már nincs mentség arra, ha nem találja meg a leendő munkavállalókra vonatkozó információkat.

  

Információk fellelése 

Kevés olyan dolog létezik, ami az interneten nem található meg. A legtöbb vállalat rendelkezik saját weboldallal, de ha mégsem, attól Ön még számos iparág specifikus információt találhat róluk és versenytársaikról. Ha nem rendelkezik internethozzáféréssel otthon vagy a munkahelyén, látogasson el egy közeli internetkávézóba. Egy kisebb összegért ki is nyomtathatja a cégről szerzett adatokat, és a kapcsolódó iparágak elérhetőségi adatait is megtalálhatja.

A Hays szaktanácsadói specifikus állásinformációkkal szolgálhatnak még az állásinterjú előtt. Információkat adnak a munkavégzés helyszínéről, az elvárt képességekről, a szükséges gyakorlati ismeretekről, az adott cég nagyságáról és a fizetésekről is. Érdeklődjön céges brosúrákról és weboldalakról, hogy a lehető legtöbb információval rendelkezzen az interjúkor. 

 

Legyen kezdeményező, használja a fantáziáját!

Használja saját kapcsolatait, és érdeklődjön más szakmabelieknél is, hogy informális adatokat szerezzen az érdeklődésre számot tartó szervezetekről. Egy másik, hasonlóan hasznos forrás a versenytársak megismerése, hiszen így gyakran betekintést nyerhet az Ön által választott szervezet működésébe is, és megtalálhatja az alapvető különbségeket a két vállalat között, illetve felderítheti az egyes cégek előnyös pontjait.

Szintén jó megoldás szakújságok és kereskedelmi folyóiratok vásárlása, amelyekből iparág specifikus információkat szerezhet. A legtöbb szaklap megvásárolható a nagyobb újságterjesztőknél illetve megrendelhető. Az iparági sajtó általános ismerete, az Ön számára fontos szektor újságjainak és publikációinak olvasása mindenképpen hasznos háttértudást biztosít. Ha szokásává válik, hogy az üzleti híreket hetente elolvassa, meg fog lepődni, milyen sokat megtud és megjegyez majd, és rá fog jönni, mennyire sok információ gyűjthető így az interjúra vonatkozóan.

Akár az álláskeresést támogatja a kutatás, akár már az interjúra való felkészülés részeként keres információkat, a munkaadói információk felkutatása kulcsfontosságú.

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.

Refer a friend Right Hand Block EN

Refer a friend

Recommend your friends to Hays! We offer a dinner voucher for two once we have managed to place your friend into work.