Felmondás benyújtása

Felmondás benyújtása

A felmondás benyújtásánál is vannak jó és rossz megközelítési módok. Ha eljutunk a felmondásig, itt is van egy bizonyos követendő etikett, amely biztosítja a sikert és a zökkenőmentes átmenetet.

Előzetes tájékoztatás

Egy ideális világban a felmondás kellemes és tiszta ügy lenne. Főnöke megértőnek és támogatónak mutatkozna, és Önnek nem támadnának rossz érzései. Tény viszont, hogy nagyon kevés alkalmazottnak van ilyen könnyű dolga.

Az, hogy hogyan kezeli a felmondást, hatással van a további pályafutására. Ha tartja magát a megfelelő etiketthez, az nagyban növelheti önbizalmát, ahogy a pályáján előrehalad; ha viszont rossz módon közelíti meg a felmondást, az elég ártalmas lehet közvetlen jövőjére is. Elvégre egy jó referencia nem csak értékes, hanem létfontosságú is.

Amint már eldöntötte, hogy felmond, a legsürgetőbb feladata az legyen, hogy értesíti vezetőjét. Egy felmondólevél a döntése kinyilvánításának hivatalos módja, és hiteles okmányként is szolgál, amelyből kiderül, mikor indul a felmondási időszak.

Az, hogy milyen módon írja meg ezt a levelet, azoktól a körülményektől függ, amelyek között távozik. Egy egyszerű felmondólevélnek tartalmaznia kell annak a személynek az adatait, akihez címezték, egy hivatalos értesítést a munkaviszony megszűnéséről, azt, hogy ez mikor lép életbe és az aláírást.

Ha jó viszonyban távozik, vagy különösen sajnálja, hogy nagyra becsült kollégákat és barátokat kell hátrahagynia, néhány mondatban megköszönheti főnökének a kapott lehetőségeket.

Viszont, ha a felmondása a rossz munkakörülmények eredménye, vagy még rosszabb, személyi viták következménye Ön és kollégái vagy főnöke között, veszélyes lehet részletekbe bonyolódni. Egyszerűen hűvösen fejezze ki szándékát, hogy felmond. Nincs szükség arra, hogy komplikáljon. Emlékezzen, a levélnek egyetlen feladata van – hogy tájékoztassa munkaadóját, mikor kívánja megszüntetni munkaviszonyát. Fogalmazzon egyszerűen és lényegretörően.


 

Segítség – hogy mondjam el a főnökömnek?

Eldöntötte, hogy új vizekre evez, és megírta a levelet, amely a törvényben foglaltak szerint tájékoztatja munkaadóját szándékáról. Hogyan tálalja a főnökének?

Használja egyszerűen a józan eszét és ítélőképességét:

• Legyen őszinte – főnöke értékelni fogja, ha ő lesz az, aki eldöntheti, kivel tudassa még, hogyan és mikor tegye közhírré.

• Igyekezzen megtalálni a megfelelő pillanatot, amikor főnökével találkozhat - pont azelőtt, hogy az igazgatótanácsnak tartana prezentációt, biztosan NEM jó időpont!

• Legyen teljesen biztos távozása okaiban – ha szükséges, próbálja el.

• Ha nem akarja felfedni, hová megy, teljesen jogában áll ezt elhallgatni.

• Készüljön fel a negatív reakciókra, akár dühre – nyelje le a kellemetlenséget, eressze el a füle mellett a negatív megjegyzéseket, és újra fejtse ki világosan és egyszerűen a tényeket; Ne feledje, hogy csak felmond – a kezdeti sokk majd elmúlik.

• Ha várhatóan lesz egy átadási időszak egy kolléga vagy új személy felé, biztosítsa főnökét, segítőkész és együttműködő lesz – ne legyen negatív.

• Emlékezzen felmondása okaira – tartson ki a „fegyverei” mellett!


 

Kétségek

Akkor most felmond vagy sem? Még nem túl késő. Gondolkodjon el hosszan és alaposan, mielőtt meghozza a végső döntést. Kérdezze meg Önmagától – ez valóban a megfelelő állás a számomra? Tényleg szeretnék távozni?

Alapvető, hogy teljesen biztos legyen abban, amit tenni akar. Lehet, hogy jólesik majd, ha ellenajánlatot kap - de mit fog főnöke Önről gondolni ezután? Hogy hűtlenné vált? Hogy csak a pénz érdekli? Hogy határozatlan? Tehát, mielőtt elhatározná magát, gondolkodjon el a következőkön:

Melyek a jelenlegi állásának előnyei és hátrányai? És az újnak?

• Kipróbált minden előrejutási lehetőséget a jelenlegi cégen belül?

• Akkor is távozna, ha itt több pénzt vagy előreléptetést kapna?

• Mit mond a szíve? Mit mond az esze? Hallgasson az eszére.

• Gondoljon vissza azokra az indítékaira, amelyek legelőször egy másik munkahely keresésére sarkallták.

• Mi tette Önt boldogtalanná? Megváltozhatnak nagy valószínűséggel azok a tényezők?

• Ne menjen el a kedve, amikor elképzeli, hogy azt mondják Önnek: "Nem lenne ugyanolyan Ön nélkül" vagy "A következő negyedévben már éppen elő akartam léptetni" Legyen határozott – ne értékelje alul képességeit. Ha vannak céljai és ambíciói, harcoljon értük! Fontos, hogy emlékezzen rá, egy átlagos dolgozó napi 8 órát tölt a munkahelyén. Az heti 40 óra, nem beszélve a túlórákról!

Follow us

Follow us

               

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.

Refer a friend Right Hand Block EN

Refer a friend

Recommend your friends to Hays! We offer a dinner voucher for two once we have managed to place your friend into work.