Follow us

Follow us

               

Állásajánlat elfogadása

Állásajánlat elfogadása

Gratulálunk! Kifogta az álomállást és minden akadályt remekül vett. De mielőtt hátradőlne és lazítana, még hátravan néhány fontos elvégzendő feladat.

Képzelje el az alábbi szituációt

Behívták Önt álomállásának második körös meghallgatására. Ahogy a meghallgatás halad, a várható munkaadó a helyszínen felajánlja Önnek az állást. Megköszöni neki, és széles mosollyal elfogadja, vagy kifejezi örömét és jelzi, hogy 99,9 %-ban biztos, hogy válasza igen, de szeretne rá egyet aludni?

Ezen a ponton nincs jó vagy rossz válasz. Egyik választás sem hiba. Lehet, hogy teljesen biztos, hogy kell Önnek az állás. De legyen őszinte. Kérjen bátran időt, hogy átgondolja. A beszélgetőpartnerei meg fogják érteni, hogy szüksége van az előnyök és hátrányok egy utolsó számbavételére. A lényeg az, hogyan jut majd előre, miután elfogadta az ajánlatot.Írásban vagy szóban?

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit nekünk a Haysnél feltesznek, “Igent mondtam az új munkaadónak. Mindezt még írásban is meg kell erősítenem?”

A válasz egy nyomatékos “igen”. Mindentől eltekintve Ön egy szóbeli ajánlatot kapott, amelyet elfogadott, és ezt követően kap egy szabványos ajánlattevő levelet, csupán puszta udvariasságból is válaszolnia kell. Továbbá, hogy minden jövőbeli félreértést elkerüljünk, mindig bölcsebb ilyen dokumentumokat írásban kezelni.

Kérje, hogy az ajánlattevő levelet postán küldjék el Önnek, hogy arra hivatalosan válaszolhasson (lehet, hogy nem kell kérnie). Ha éppen munkahelyet vált, valószínű, hogy egy bizonyos felmondási időszakot le kell még dolgoznia. Ha az új munkaadója szeretné, hogy Ön minél előbb kezdjen, a levélnek is haladéktalanul meg kell érkeznie.A levél szerkezeti felépítése

  • Szerepeltessen minden lényeges formalitást, mint nevek, munkahelyi címek és keltezés.
  • Köszönje meg új munkaadójának, hogy felajánlotta Önnek a pozíciót.
  • Írja meg nekik, hogy boldog, hogy elfogadhatja az ajánlatot.
  • Tájékoztassa őket a várható munkakezdés időpontjáról (ha még nincs megerősítve, írja meg, hogy amint tudja, értesíti őket).
  • Írjon egy jó hangvételű befejezést, jelezve, hogy már nagyon várja, hogy a céghez csatlakozhasson.


Egy lehetséges szövegezés a következő:

Tisztelt …!

Hivatkozva: Papillon Consulting (Vezető képviselő)

Köszönettel vettem levelüket, amelyben a július 10-i meghallgatást követően felajánlották nekem a Papillon Consulting vezető képviselői állását. Szóban már elfogadtam az ajánlatot, és boldog vagyok, hogy ezt most írásban is megerősíthetem.

Pillanatnyilag a postán érkező munkaszerződést várom, amelyet aláírva postafordultával vissza fogok Önöknek küldeni. Július 20-án hétfőn jelentkezni fogok Önöknél, hogy megerősítsem, melyik napon tudok kezdeni.

Ismételten köszönöm ezt a kitűnő karrierlehetőséget, és már előre örülök, hogy szervezetükhöz csatlakozhatok, és hozzájárulhatok a csapat jövőbeli sikeréhez.

Tisztelettel:

Nagy AttilaFelmondási időszak

Nincs arra kifogás, hogy nem tartja a kapcsolatot az új munkaadójával. Küldjön neki e-mailt, vagy hívja fel telefonon. Elképzelhető, hogy új főnöke meghívja egy italra az új csapattal, hogy megismerje jövőbeli kollégáit. Ha így van, mindenképpen igyekezzen megjelenni. Ha nem merülne fel egy ilyen ajánlat, Ön is javasolhatná, nemde?

Egy hónap hosszú idő, hogy a belépésre várjunk, és minél többet megtud addig a munkahelyi “Ki kicsodá”-ból, annál könnyebb lesz majd az első nap. Ne felejtse: nem törvényszerű, hogy új főnöke ilyen társas összejövetelre hívná, de merjen proaktív lenni. Valószínűleg nagy hatást ér majd el nála, ha kezdeményezést és buzgalmat mutat, hogy beilleszkedjen új környezetébe.

Ahogy látható, ha elfogad egy állásajánlatot, és felmond korábbi munkahelyén, létezik egy bizonyos szintű etikett a munkahelyváltás minden szintjén. Ha ügyel e részletekre, lépései során egyre magabiztosabbá válik, és könnyebben juthat tovább és feljebb leendő pályáján. Sok szerencsét!