Nem létező íveket használ az infláció

Nem létező íveket használ az infláció a béremelések pályáján: egészen rendkívüli évet ölel fel a Hays soron következő bérkörképe

Noha az elmúlt esztendőkben is navigálni kellett a különböző válsághelyzetekben, 2023 valódi polikrízis jegyében telik el, amelynek egyik kicsúcsosodása a rekorder infláció. Ebben a környezetben még nagyobb várakozás övezi a jövő februárban megjelenő Hays Salary Guide-ot, amelynek már javában zajlik a kérdőíves felmérési része. Az átfogó kutatásból egyebek mellett arra is fény derül majd, mennyire előzte meg a mérnöki fizetések emelkedése az informatikusi béreket, és hogyan hat a munkaerőpiacra az üzleti szolgáltató központok piacán érzékelhető lassulás.

Tizennégy iparág, több mint 500 pozíció bérsávjainak elemzése, 2000-nél is több munkaadóra és munkavállalóra kiterjedő, országos szintű munkaerőpiaci felmérés, kiegészítve a munkaerő-toborzással és kiválasztással foglalkozó cég saját szaktanácsadóink tapasztalataival – a Hays Salary Guide hagyományosan a legszélesebb körű áttekintést nyújtja a magyar munkaerőpiacról.

A 14. Hays Salary Guide egyik különlegességét az adja, hogy az év, amelyet felölel, nagyban különbözik a korábbi esztendőktől. Bár az elmúlt években is sokféle válsághelyzetet tapasztaltunk meg, amelyekben a piaci szereplőknek el kellett lavírozniuk, 2023 valódi polikrízist hozott, amelyet rekorder infláció fejelt meg.

Ez persze nem teljesen előzmény nélküli, már a 2022-t feldolgozó Hays Salary Guide-ban is borúlátóan tekintett az idei év elé a munkáltatók csaknem fele (45,7%). Közülük is kitűntek pesszimizmusukkal a technológiai vállalatok döntéshozói, és ebben némileg igazuk is volt: a hivatalos mutatók alapján szektoruk ugyanúgy lejtmenetben váltott, mint a legtöbb iparág, a sorból csak a bővülést felmutatni képes gyártószektor lógott ki. A főképp akkumulátor-ipari beruházásoktól eltekintve azonban nem voltak nagy növekedési sztorik, sem más szektorbeli kiugrások. Igaz, ezzel párhuzamosan a jelentős leépítések is elmaradtak, hiszen a munkáltatók óvatos stratégiát választottak, és a megtartásra, a távozók pótlására koncentráltak, ahogy az előző felmérésben szereplő prognózisban is állt.

A legnagyobb meglepetést 2023-ban az örökzöldnek hitt informatikai ágazat szolgáltatja. „Az IT-szektor béremeléseit az élen vártuk az elmúlt évek tapasztalatai alapján, viszont nagy emelkedésekről egyelőre nem lehet beszámolni” – hangsúlyozta Vizkeleti László, a Hays Hungary Expert PERM üzletágának igazgatója. Hozzátette: a gyártócégek tartják magukat és a frontot, a mérnöki fizetések tovább tudtak emelkedni – a február közepén nyilvánosságot látó riportból ennek mértéke és a két ágazat közötti eltérés is ki fog derülni.

Szintén nőttek a bérek a pénzügyi/banki ágazatban, ami egyúttal azzal járt, hogy ebben a szektorban is kisebb arányban fordult elő létszámstop vagy leépítés. „Az üzleti szolgáltatóközpontok (SSC/BSC/GBS/CoE) piacán bekövetkezett lassulás változatlanul a mérsékelt befektetői kedv számlájára írható, ez pedig a béreken is érezteti hatását” – mondta Bucsku György, a Hays Hungary Enterprise Solutions üzletágának igazgatója. A pontos számokra itt is február 15-én derül majd fény, ahogyan arra is, hogyan hatott a vizsgált tizennégy szektorban a fizetésekre az infláció, amely Vizkeleti László szerint nem létező íveket használ a béremelések pályáján.

Miközben a munkaerő-toborzással és kiválasztással foglalkozó cég szaktanácsadói jövőre nagyobb optimizmussal számolnak az infláció mérséklődésével párhuzamosan, kérdés, hogy a mosta zajló felmérésben résztvevők mennyire osztják ezt a derűlátó álláspontot. A 2022-es kutatásban minden harmadik válaszadó (32%) az idei fejlesztések, beruházások toplistájának élére a meglévő munkaerő megtartását helyezte, azaz az üzleti folytonosságot és versenyképesség fenntartását tekintette abszolút prioritásnak. Új projektek elindítását mindössze 13 százalékuk fontolgatta, 22 százalékuk pedig a 2023-as tervezést illetően is bizonytalanságának adott hangot – februárban kiderül, ezekből mi és mennyire igazolódott be.

Az anonim kérdőíves felmérés – amelyben itt lehet részt venni – november 20-ától 2024. január 5-éig tart, maga a riport pedig február 15-én jelenik majd meg, és ingyenesen letölthető lesz.

A Hays Hungary-ről

Magyarországon 2007-ben nyitott irodát a Hays Group, amely a legnagyobb, tőzsdén jegyzett, munkaerő-toborzással és kiválasztással foglalkozó vállalatcsoport az Egyesült Királyságban. A 33 ország 253 irodájában közel 13 ezer munkatársat foglalkoztató Hays világelső a szakembertoborzás és egyéb HR szolgáltatások területén.

A magyar piacon a munkaerő-toborzásban és a kiválasztásban vezető szerepet betöltő Hays Hungary a 2022-es pénzügyi évben 1 382 szakembert helyezett el állandó pozícióba, továbbá 117 szakembert juttatott időszakos munkához.

follow us new en

Follow us

               

PR contact

SAJTÓKAPCSOLAT

Kérdésed van?
Lépj kapcsolatba velünk, hogy bővebb információt kapj a Hays Hungary-ről, a piackutatásainkról, szakmai kiadványainkról és a szolgáltatásainkról.

Kapcsolat:
 

Medve Nóra Marketing vezető T: (06 1) 501 2400 E: marketing@hays.hu