Blogs

Próbaidő hatékonyan

Hogyan használjuk ki hatékonyan a próbaidőt?


5 lépés, hogy jó kapcsolatot alakítsunk ki az új munkahelyen


A próbaidő az új munkahelyen stresszes lehet. Egyrészt a munkavállaló számára ekkor derül ki, hogy a pozíció és az ahhoz tartozó feladatkör valóban olyan vonzó-e, mint ahogy azt az interjúk során bemutatták. Másrészt, bizonytalan, hogy a munkáltató hogy fogja értékelni őt az új munkakörében.


A próbaidő mindkét fél számára előnyös. Igazolhatja, hogy a munkavállaló illik-e a szervezethez, de lehetőséget ad az új alkalmazottnak is annak felmérésére, hogy a vállalatnál végzett munka biztosítja-e az elégedettségét és hosszú távú fejlődését.


1.    Tegyen jó benyomást!

Ne feledje, hogy csak egyszer kelthet első benyomást! Ezért ügyeljen arra, hogy megfelelően jelenjen meg az első munkanapján! Ne késsen, a cég szabályainak megfelelő ruhában menjen, legyen nyitott és kedves az új kollégákkal szemben! Érdemes megjegyezni, hogy az első napon tett benyomások hosszú távon is befolyásolhatják, hogy a kollégák mit gondolnak majd Önről. Próbáljon meg mosolyogni és jó hangulatúnak tűnni, akkor is, ha esetleg stresszesnek éli meg a kezdeti időszakot! A kollégái minden bizonnyal értékelni fogják a pozitív és nyitott hozzáállást.


2.    Figyeljen, hallgasson és kérdezzen!

A próbaidős nagyszerű alkalom az új szakmai környezet gondos megfigyelésére. Figyelje meg, hogy kollégái miken dolgoznak, hallgassa meg a mondanivalójukat, és ha valami nem egyértelmű, kérdezzen! Ne habozzon segítségért kérni! Azzal hogy érdeklődést mutat munkatársai és a vállalat felé, bizonyítja elkötelezettségét és hajlandóságát arra, hogy a cég szerves részévé váljon.
Hallgasson figyelmesen, rögzítse a hasznos információkat, szélesítse a tudását és használja fel kollégai tapasztalatait! Amikor először meghívják egy megbeszélésre, inkább hallgassa meg a másik felet mintsem uralja a beszélgetést! Ossza meg a gondolatait, de nem akarja ráerőltetni a másikra az érveit! Fogadja el az építő jellegű kritikát és próbálja meg beépíteni azokat a munkájába!


3.    Kezdeményezzen!

A kezdeményező készséget általában pozitívan fogadják a munkáltatók, ezért ne féljen megosztani ötleteit! Ne feledje azonban, hogy a próbaidő alatt nem érdemes "forradalmárként" mutatkozni, aki szándékosan figyelmen kívül hagyja a szervezet eddigi szabályait, vagy minden lépésben megkísérel javításokat eszközölni! Vigyázzon a "régi" és az "új" közötti egyensúlyra, még akkor is, ha ötletei jobbnak tűnnek, mint a meglévő megoldások!


4.    Vigyázzon a légkörre!

Minden vállalatot a benne dolgozó emberek viszik előre. Ezért is fontos, hogy jó viszonyt alakítson ki a kollégáival. Próbáljon velük megismerkedni, rálátást nyerni a munkájukra! Legyen tapintatos és nyitott a beszélgetésekre! A légkör jelentősen befolyásolja a munkával való elégedettséget. Amikor véleményt formál kollégáiról, akkor azt csak a saját tapasztalataira alapozza! Próbáljon meg nem belefolyni a kollégák közt esetleg fellelhető konfliktusokba!


5.    Kérjen visszajelzést!

Legyen nyitott a konstruktív kritikára! Időről időre, pl. havonta egyszer kérdezze meg a főnökét és a közvetlen kollégáit, hogy vannak-e észrevételeik a munkája minőségével kapcsolatban! Vizsgálja meg, hogy mi az amit jól csinál és mi az ami még fejlesztésre szorul! A visszajelzések hozzájárulnak a mindennapi működéshez szükséges változtatások elvégzéséhez. A visszajelzés kérésével megmutathatja, hogy fontos Önnek, hogy a munkáját a lehető legjobban teljesítse. Így elkerülheti a hibák megismétlését és fókuszálhat a teljesítménye maximalizálására.

 

A próbaidő az interjú meghosszabbítása

Sokan úgy tartják, hogy a próbaidő a kiválasztási folyamat meghosszabbítása. Ezért érdemes megbeszélni a felettessel, hogy mik azok a célok, amelyeket az első hónapokban el kellene érni. A kitűzött célok teljesítése alapján a munkáltató tud dönteni a további együttműködésről vagy rossz teljesítmény esetén, annak megszűntetéséről, valamint Ön is felmérheti, hogy a vállalat teljesíti-e a kiválasztási folyamat során tett ígéreteit. 

A próbaidő során gondolja át, hogy a vállalati kultúra valóban tükrözi-e a cég által kommunikált értékeket és, hogy az adott cég olyan munkahely-e, ahol Ön fejlődni tud és ahol szívesen jár be dolgozni.


A próbaidő nagyszerű alkalom arra, hogy megismerje a munkáltatót, és megvizsgálja, hogy az új munka lehetőséget kínál-e Önnek a további szakmai fejlődésre. Kiváló lehetőség arra is, hogy megerősítse az új munkáltatót abban, hogy a megfelelő személyt választotta ki az adott pozícióra.

00

Follow us

Follow us

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Our services Right Hand Block

Our services

Check out our other HR related services.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.