Blogs

Munkaerőpiaci trendek

A munka világa folyamatosan változik, alkalmazkodik mindennapjainkhoz, és nekünk is alkalmazkodnunk kell hozzá.

A vállalatok és a munkaerő toborzással foglalkozó szakemberek számára nagyon fontos, hogy tisztában legyenek a várható toborzási trendekkel, és azokat alkalmazni tudják a gyakorlatban. Egy stabil, képzett és hozzáértő munkaerő bármilyen üzleti tevékenységre pozitív hatással lehet, hiszen megpróbálja a legtöbbet kihozni önmagából.

A Hays szakemberei szerint a következő toborzási trendek várhatók a 2020-as évben:

1.    Kölcsönzött és szerződéses munkavállalók népszerűsége

A kölcsönzött munkavállalók és a szabadúszó szakemberek projektalapú alkalmazása egyre népszerűbb lesz a munkáltatók körében. Ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben, a vállalatoknak sokkal jobban megéri rövid távra alkalmazni szakembereket, mintsem nagyobb számú állandó munkaerőt foglalkoztatni. A vállalatoknak versenyezniük kell a tehetséges munkavállalókért, ezért új módszereket kell kitalálniuk, hogy még vonzóbbá tegyék magukat a munkavállalók számára.

2.    Többgenerációs munkaközösség

Sosem dolgozott még annyi generáció együtt, mint napjainkban, ahol a baby boom és a Z generáció képviselői is jelen vannak. Mindez lehetővé teszi, hogy a több éves tapasztalattal rendelkező szakemberek átadhassák tudásukat a fiatalabb generációknak. Ebből fakadóan a vállalatoknak meg kell tanulniuk a több generációs munkaközösségeket kezelni. Ha felismerjük a különböző generációk igényeit, az alkalmazottak sokkal jobban fognak teljesíteni. Ilyen igény például a tréning lehetőség, személyre szabott juttatási csomag, irodai környezet és a jutalmazás rendszer újragondolása. 

3.    Növekvő kereslet a gyorsan alkalmazkodó jelöltek iránt

A technika fejlődésével nem csak fejlődtek a szerepkörök, hanem teljesen újak is jöttek létre. Napjainkban olyan állások vannak, ami öt évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. Egyre több vállalat kezdi felismerni technikai fejlődésekben lévő potenciált. Ennek eredményeképpen a cégek egyre inkább olyan alkalmazottakat keresnek, akik képesek gyorsan alkalmazkodni és új készségeket elsajátítani, és jártasak az adatkezelésben, technológiai eszközökben.

Bár a munka világa folyamatosan változik, és a munkáltatók kénytelen alkalmazkodni hozzá, még mindig az emberi munkaerő hozza a legnagyobb a változásokat, ezzel egyetemben pedig alakítja a munkaerőpiacot is.

00

Follow us

Follow us

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Our services Right Hand Block

Our services

Check out our other HR related services.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.