Blogs

Tippek, hogyan kérj fizetésemelést 

Elégedett vagy az állásoddal. Hozod a tőled és a munkakörödben elvárt eredményeket. Jól teljesítesz, mindenki elégedett a munkáddal. A fizetésed azonban hónapok, vagy évek óta nem változott. Hogyan kérj magasabb fizetést? Olvasd el a bejegyzésünket és sajátítsd el a leghatékonyabb bértárgyalási technikákat.

A legtöbb ember számára nehéz fizetésemelést kérni, még a teljesítményértékelés alkalmával is. Íme néhány tipp, ami segíthet ezt leküzdeni és magabiztossá tesz a nagyobb bér kialkudásában. Használd ezeket a tanácsokat útmutatóként, de ne félj kísérletezni. Az arany középút megtalálása kutatást, felkészülést és kitartást igényel.     

Mennyi az annyi – gondold át, mi a fontos számodra

A bérmutatónk segítségével összehasonlíthatod a fizetésed a pozíciódban trendelő maximum, minimum és átlagbérekkel. Kérj segítséget a HR-es munkatársadtól, hogy a munkahelyeden hogyan és mi alapján számítják ki a fizetésemeléseket. Fontos, hogy legyen egy egyértelmű szám, amit prezentálsz majd a felettesednek.

Ha körvonalazódott egy konkrét összeg, tervezz egyéb opciókkal is. Ezek lehetnek alacsonyabb összegek további előnyökkel kombinálva, mint pl. a rugalmas munkarend vagy a magasabb / extra bónusz.

Kommunikálj lényegre törően és egyértelműen

Mivel bizalmi információról van szó, fontos, hogy előre jelezd a beszélgetési szándékod a főnököd számára. Küldj neki egy meeting meghívót és az e-mailben röviden térj ki arra, hogy miről is szeretnél vele egyeztetni. Így neki is lesz ideje felkészülni. Mindig négyszemközt beszélj vele a fizetésemelésedről.

Kerüld az olyan időpontokat, amikor épp egy nagyobb projekten dolgoztok vagy egy munkahelyi probléma merül fel. A karácsonyi ünnepek előtti és utáni közvetlen időszak jó alkalom lehet a bértárgyalásra.

Mutasd be az elért eredményeit 

A kívánt bérigényed bemutatásakor érvelj konkrét példákkal. Ne csak a megélhetési költségeket vagy a jó munkavégzést hozd fel indokként. Mutasd meg konkrét példákon keresztül, hogy mi mindent értél el az elmúlt hónapokban, ami miatt megérdemled a fizetésemelést.

Gondold át, milyen alkalommal vagy projekt során dolgoztál együtt különböző csapatokkal és emeld ki a kulcsemberekkel fennálló kapcsolataidat. A szervezetben betöltött szereped megértése és annak ismerete, hogy hogyan járultál hozzá a csapat sikereihez, szintén jó érvek a béremelés mellett.

Készülj fel a beszélgetésre

Mielőtt belecsapnál a bértárgyalás közepébe, szedd össze a gondolataidat és írd le, mik azok a pontok, amiről mindenféleképpen szeretnél beszélni.

Sorold fel konkrétan, hogy mit vittél véghez, miért működött és hol teremtettél hozzáadott értéket a szervezet számára. Az alábbi pontok segíthetnek a példák összegyűjtésében és megindoklásában:

  • Több üzletet is lebonyolítottál vagy túlteljesítetted a kitűzött célokat?
  • Vállaltál plusz feladatokat vagy szereztél extra képesítést?
  • Sikeresen végrehajtottad a rád bízott projektet?

Maradj nyugodt

Gyakorold a mondanivalódat. Beszélj lassan és nyugodtan. Gondolj arra, hogy a kedvenc műsorvezetőd hogyan mondja be a legfrissebb híreket – világosan és komolyan kommunikál, így elfogulatlanul tudja átadni a tényeket.

Nyisd a beszélgetést egy könnyedebb témával. Ez segít a megfelelő lelkiállapotba kerülni. Ahogy elkezdődik a bértárgyalás, tartsd kordában az érzelmeidet – ez egy hivatalos megbeszélés. Ugyanakkor ne érezd kellemetlenül magad amiatt, amit kérsz – tudod, hogy megérdemled.

Készíts jegyzetet a megbeszéltekről

Írj le minden pontot, amiben a bértárgyalás során megegyeztetek. Küldj egy rövid, összefoglaló e-mailt a menedzserednek a megbeszéltekről, így elkerülhetők a félreértések.

A türelem rózsát terem

Adj időt a vezetődnek az ajánlat átnézésére, de állapodjatok meg egy visszajelzési határidőben. A felettesednek is át kell gondolnia, hogy valóban megérdemled-e a fizetésemelést. Ehhez ellenőrizne kell a költségvetést, beszélnie kell a HR-rel és össze kell állítania a szükséges dokumentumokat, mielőtt a béremelés hivatalossá válna.

Ne feledd: semmit sem kell azonnal elfogadnod! Pozitív visszajelzés esetén is nézd át a kapott ajánlatot és gondold át, hogy biztosan azt kapnád-e, amit szeretnél. Ha nemet mondanak se add fel a harcot. Kérj újabb találkozót és hagyj időt a további érvek összegyűjtéséhez.

Készen állsz a következő lépésre?

A magasabb bér általában több felelősséggel jár. Győződj meg róla, hogy megvan a kapacitásod és a képességed, hogy teljesítsd ezeket a feladatokat. Ha úgy gondolod, hogy szükséged van további képzésekre, ne félj kérni és jelezni. Javasolj olyan tanfolyamokat a szervezeten belül vagy kívül, amik segítségével fejlődhetsz a munkakörödben.

Ha mégsem kapnád meg a kívánt fizetést, ne csüggedj! Már előnyből indulsz a következő munkakeresésed során. A felkészültséged, valamint a tapasztalataidra és az eredményeidre hozott példák segítségével könnyedén frissítheted az önéletrajzod. Az interjúkon való részvétel pedig gyerekjáték lesz.

Bárhogy is alakul, a pozitív, magabiztos és professzionális hozzáállás hosszú távon segítségedre lesz a karriered során.

Sok sikert kívánunk! 

00

Follow us

Follow us

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Our services Right Hand Block

Our services

Check out our other HR related services.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.