Blogs

Tényleg kiégtél, vagy csak unatkozol? Nem mindegy!

A mentális egészség megőrzésének témaköre egyre fontosabbá válik a munkavállalók és a cégek életében egyaránt. Sokan tudatában vannak a kiégés (burnout) veszélyeinek, és igyekeznek megtalálni a legjobb módszereket annak elkerülésére. Egy kevésbé ismert probléma viszont a boreout, magyarul az egyhangúság miatti unalom, belefásulás fogalma, amely a kiégéshez hasonló problémákat okozhat.

Ebben a blogposztban megvizsgáljuk a kettő közti különbséget, és azt, hogyan küzdhetünk ellenük.

Burnout - mi a kiégés?

A munkahelyi kiégés az, amikor a krónikus stressz miatt kimerültnek érezzük magunkat. Ha nem foglalkozunk vele, az negatívan befolyásolja a mentális egészségünket. A kiégés nem tesz különbséget, minden iparágban és minden karrierszinten előfordulhat. Legfőbb tünetei az alábbiak:

  • Fáradtság
  • Önbizalomhiány
  • Motiváció hiánya vagy elvesztése
  • Csökkenő munkaelégedettség

A kiégéshez hozzájáruló néhány fő tényező:

  • Magas vagy megnövekedett munkaterhelés
  • Minimális kontroll a felelősségek és feladatok felett
  • Pozitív visszacsatolás vagy elismerés hiánya
  • A közösség hiánya a munkatársak között
  • Rossz kommunikáció és nem egyértelmű elvárások

Boreout – miben különbözik a kiégéstől?

A kiégés egy másik aspektusa a boreout, amikor a napok túlságosan egyhangúvá válnak és az értelmes munka hiánya vezet hasonló eredményekhez.

A boreout akkor következik be, amikor a munkavállalók úgy érzik, hogy nem kapnak elegendő ösztönzést vagy kihívást, ami legtöbbször fáradtsághoz, elégedetlenséghez vagy alacsony önbecsüléshez vezethet.

A befásultság gyakran a kiégés ellentétének tekinthető. Az unalom-szindróma fő okai a következők:

  • Monoton feladatok
  • Kihívást nem jelentő munka
  • Túlképzettség egy pozícióhoz
  • A felelősség hiánya
  • A készségek kihasználatlansága

Hogyan küzdjünk ellenük?

A kiégés és az unalom ugyan egymás ellentétének tekinthetők, azonban a leküzdésük módja nagyon hasonló.

Gondoskodj magadról: az öngondoskodásnak prioritást kell élveznie a megfelelő pihenés, táplálkozás és testmozgás formájában. Ne dolgozz betegen, szánj időt a pihenésre és gyógyulásra!

Szabj határokat: ügyelj arra, hogy világos határokat szabj, és ezeket közöld a vezetőddel. Sokunknak nehézséget okoz, hogy a kiégéssel vagy boreout-tal kapcsolatos aggályokat felvesse a munkáltatónak, mert félünk a negatív reakcióktól, de fontos felismernünk, hogy nem fog segíteni, ha ezeket elfojtjuk.

Gazdálkodj jól az időddel: tanulj meg nemet mondani és beszélj a vezetőddel, ha a munkaterhelés túl soknak bizonyul, vagy éppen fordítva, ha úgy érzed, hogy nem jelentenek elég kihívást a kapott feladatok.

Fontold meg a lehetőségeket: abban az esetben, ha ezek a tippek nem oldják meg a problémát, talán itt az ideje egy új kihívásnak. Nagyon fontos, hogy munkahelyünkkel elégedettek legyünk, hiszen annak az érzése, hogy hasznos munkát végzünk, elvezethet karrierambícióink beteljesüléséhez, míg ennek hiánya csak akadályoz minket a sikerünkben. Ha a munkahelyed nem ápol olyan kultúrát, ahol a jólét és mentális egészség biztosítása kiemelt szerepet kap, lehet, hogy ideje olyan munkáltatót keresni, ahol ez így van.

Burnout vs boreout

Bár a kiégés és a fásultság könnyen vezethet ugyanahhoz az eredményhez – pl. rossz mentális egészség és munkahelyi elégedetlenség -, két ellentétes dolog eredménye. Míg a megnövekedett munkaterhelés és stressz kiégéshez vezethet, addig ennek ellentéte, az értelmes munka és a felelősség hiánya növelheti a boreout valószínűségét.

Ne feledd, hogy egyik sem elhanyagolható, ezért ha úgy érzed, hogy akár a kiégés, akár a feladatok egyhangúsága komoly problémát kezd jelenteni számodra, jelezd vezetőd felé!

00

Follow us

Follow us

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Our services Right Hand Block

Our services

Check out our other HR related services.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.