Blogs

Tények és tévhitek az ünnepek alatti álláskeresésről

Az év vége legtöbbünk számára jellemzően a pihenésről szól. Ha éppen álláskeresésben is voltunk, szívesebben koncentrálunk a jól megérdemelt lustálkodásra, mondván a cégek ilyenkor úgysem keresnek már új munkaerőt. Nos, ez nem így van.
 
A valóságban ugyanis rengeteg nyitott, szezonális munkalehetőség érhető el ilyenkor is. A HR-esek és toborzók gyakran használják ki ezt az „uborkaszezont” arra, hogy új embereket toborozzanak a meghirdetett pozíciókra vagy meghatározzák a következő év munkaerőigényét.
 
Ha a 2022-es évet már új munkahelyen szeretnéd kezdeni, szánj időt a két ünnep között is az álláskeresés megtervezésére, elkezdésére vagy folytatására!
 
Mítoszok az ünnepi időszak alatti álláskeresésről
 
Számos hiedelem kering a karácsony és új év közötti munkakeresésről, egyesek szerint teljesen értelmetlen. Íme pár érv, hogy miért nem az.
 
1. Mítosz: Karácsonykor csak bolti munkák érhetők el
 
Az álláskeresők körében elterjedt tévhit, hogy az ünnepek alatt kizárólag szezonális kereskedelmi-vendéglátási munkák érhetők el, hiszen ezekből a lehetőségekből jellemzően többet lehet elérni a munkaerőpiacon.
 
A valóság: az új évi munkaerőigény megtervezése már karácsony előtt elkezdődik
 
A vállalkozások a legtöbb iparágban már az ünnepi szezon előtt megtervezik, milyen pozíciókat fognak nyitni a következő évben. Sokuk még karácsony előtt elküldi a munkaköri leírásokat toborzóiknak és álláshirdetéseket adnak fel, hogy a szünet után át azonnal belevághassanak a kiválasztásba.
 
Ne feledd, ha egy szervezetnek üzleti igénye van, akkor azt az évszaktól függetlenül teljesíti. Ilyentájt kár passzívnak lenni, mert könnyen elszalaszthatsz egy igazán jó lehetőséget.
 
Szánj időt az önéletrajzod frissítésére és töltsd fel a honlapunkra, vagy pályázz máris a nyitott pozícióinkra, hogy jelentkezésed a lista elején legyél! 
 
2. Mítosz: az álláskeresés megzavarja az ünnepi terveket
 
Mindannyiunk naptára tele van programokkal erre az időszakra, ám egyesek azt gondolják, hogy az álláskeresés csak még inkább hátráltatja őket az ilyenkorra szervezett társasági összejövetelekben.
 
A valóság: a munkakeresésbe befektetett idő már most megtérül
 
Szentelj időt – akár csak pár órát egy nap - az álláskeresésre, és küldd el önéletrajzod a toborzási tanácsadódnak. Ha mindezt még az ünnepek előtt megteszed, a szünet hátralévő részében nyugodtan pihenhsz tudván, hogy már tettél valamit az új munkahelyed megtalálásáért. Így máris előrébb tartasz másoknál.
 
3. Mítosz: senki sem nézi meg az önéletrajzomat az ünnepek alatt
 
Egyes iparágakban jellemző, hogy a cégek szüneteltetik a szolgáltatásaikat a karácsony közeledtével. Ha te is ilyen cégnél dolgozol, azt feltételezheted, hogy senki sem fogja kezelni a jelentkezésed.
 
A valóság: az önéletrajzod ki fog emelkedni a többi közül, hiszen a munkáltatók mihamarabb be akarják tölteni a nyitott pozícióikat, te pedig máris a listájukon vagy
 
Az „év végi hajrá” lecsendesedésével a menedzserek többsége egyéb, elmaradt feladataik elvégzésével töltik a munkaidejüket. Ilyenkor a HR stratégia tervezése nagyobb prioritást kap, és a jelentkezőknek lehetőségük nyílik arra, hogy a „legcsendesebb” időszakban vonják magukra a HR-esek és toborzók figyelmét.
 
A január gyakran a munkaerő-felvételi dömping kezdetét jelenti. A cégek többsége ilyenkor nyit új pozíciókat az új évi üzleti stratégiai célok eléréséhez. Nem meglepő hát, hogy egyes vállalkozások az év eleji kezdésre már decemberben elkezdenek toborozni.
 
4. Mítosz: nincs büdzsé a toborzásra
 
Sokan úgy vélik, hogy erre az időszakra a cégek nem számolnak költségkerettel az új pozíciók meghirdetésére.
 
A valóság: a költségvetési határidők közeledte felpörgeti a toborzást
 
Az év vége felé nem ritka, hogy a vállalatok „last minute” kérésekkel fordulnak a toborzási ügynökségeikhez bizonyos munkakörök betöltésére. Az adott évre tervezett költségvetés a naptári esztendő végével lejár, így a munkáltatók – kihasználva a fennmaradó pénzügyi erőforrásokat – még az év előtt vége előtt szeretnék megtalálni a megfelelő személyt a meghirdetett pozícióra. Ez azt is jelenti, hogy az ilyenkor beküldött önéletrajzok nagyobb figyelmet kapnak.
 
Hogyan tovább?
 
A karácsony és új év közötti pár nap ideális időszak az álláskeresés megkezdésére vagy folytatására. Kevesebb munkakereső van a piacon, így máris előnyből indulsz a versenyben.
 
Hektikus év áll mögöttünk, ezért a pihenés és a kikapcsolódás ugyanolyan fontos. Frissítsd az önéletrajzod és pályázz meg pár pozíciót, aztán élvezd a jól megérdemelt szünetet –azzal a tudattal, hogy 2022-ben a karriered új szintjére léphetsz.
 
Most, hogy készen állsz az „ünnepi” álláskeresésre, kövesd az alábbi lépéseket:
 
  • Tedd fel magadnak a kérdést: mit szeretnél az új munkahelyedtől? Milyen munkakört szeretnél 2022-ben? Ez megegyezik vagy eltér a jelenlegi pozíciódtól?
  • Frissítsd az önéletrajzod és a LinkedIn profilod
  • Keress új álláslehetőségeket
  • Küldd el nekünk önéletrajzod és/vagy iratkozz fel az állásértesítéseinkre
  • Vedd fel a kapcsolatot szakosodott toborzási tanácsadóinkkal, akik segíthetnek a legjobb ajánlatokat elérni és előnyösen pozícionálni téged a munkáltatók előtt
  • Frissítsd fel az interjúkészségeid, készülj fel fejben a legközelebbi interjús telefonhívásra!
00

Follow us

Follow us

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Our services Right Hand Block

Our services

Check out our other HR related services.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.