Blogs

Tech tudással Life Sciences területen

A Life Sciences ágazat - nem meglepő módon  jelentősen növekedett 2020 folyamán a COVID hatására. A rekord gyorsaságú vakcinafejlesztés miatt az informatikai háttérrel rendelkező jelöltek iránti kereslet jelentősen nőtt a szektorban. A különböző  IT megoldások már eddig is meghatározó szerepet játszottak az ígéretes oltóanyagok, gyógyszerek kifejlesztésében, ám még a korábbinál is nagyobb teret fognak nyerni  jövőre, a vakcinák tesztelése, piacra kerülése és utánkövetése során.


De pontosan hogyan lehetnek informatikai szakemberek részesei ennek a folyamatnak?

Az innováció és a folyamatos fejlődés csak két fontos elem azok közül, amelyek összekötik a Life Sciences és az IT iparágakat – hiszen mindkettő a folyamatok hatékonyságának tökéletesítésére, illetve a páciensek életminőségének javítására törekszik. Adja magát a tény, hogy egyre nagyobb mértékű az együttműködés a két ágazat között. Egyre több technológiai fejlesztési központ jön létre Európában, így például Barcelona, Amszterdam és Varsó ad otthont rengeteg  jól képzett IT szakembernek. A Life Science szektor ezekről a piacokról vesz át tapasztalt kollégákat, akik aztán az orvostechnikai eszközök, gyógyszerek fejlesztését támogatják.

A Life Sciences területben  nem csak az vonzó a jelölteknek, hogy közvetetten életeket menthetnek. A szektor dinamikus növekedése miatt olyan juttatási csomagot kínál ez az iparág, amellyel más terület nehezen veszi fel a versenyt. 2018-ban a med-tech szektort csak Európában 120 milliárd Euróra becsülték, és ez a szám a Covid okozta nagymértékű befektetéseknek köszönhetően azóta jelentősen nőtt, és nő tovább.


Milyen hatással vannak az IT pozíciók a Med-tech iparra?

A sokak által ismert, futurisztikus 3D-nyomtatott művégtagokon túl rengeteg egyéb terület van, ahol az informatika hatással van az orvostechnikai, gyógyszeripari területekre. 

Például egyre jobban kezd teret nyerni a blockchain technológia. Hogy minnél hatékonyabbá és biztonságosabbá tehessék a gyógyszereket, az iparág szereplőinek rengeteg adatot kell feldolgozniuk.  A könnyebben hozzáférhető, kórházak közt áramló adatoktól, családfa-kutató adatbázisokon át az okoseszközökből érkező adatokig. 2018-ban a Life Science területen tevékenykedő cégek 60%-a vagy már használta, vagy még kísérletezett a blokklánccal, míg ugyanez az arány 2017-ben csak 22% volt. Pusztán a blockchain megjelenése jelentősen megkönnyíti és gyorsítja az orvosi ellátási láncok, a klinikai vizsgálatok, illetve általában a betegadatok kezelését.
Ez rögtön speciális biztonsági intézkedések szükségességét is magával vonja, hiszen rengeteg bizalmas adatról van szó, ezeket pedig meg kell óvni.

A hagyományosabb értelemben vett IT pozíciók, mint például a szoftverfejlesztők, szoftvermérnökök is régóta keresettek minden vállalatnál, ahol saját hálózatokon keresztül zajlik a munkavégzés. A Covid megjelenésekor szinte azonnal megugrott a kereslet a Cloud tapasztalattal rendelkező jelöltek iránt, hiszen a teljeskörű home office mindenki számára csak jól működő rendszerekkel volt biztosítható. Ennek folyományaként szintén megnőtt az érdeklődés a Scrum Masterek, ill. a Big Data területen tapasztalt jelöltek iránt is, akik szakértelmére pedig nem csak a Covidhoz kapcsolódó, hanem általában bármely klinikai kutatás során számítanak a cégek.
 
Ezzel párhozamosan egyre nagyobb az igény olyan jelöltekre is, akik profik a gyógyszer kutatás-fejlesztés egy-egy adott területén, illetve van IT tapasztalatuk, végzettségük is. Ők jellemzően project manager, SME vagy ügyfél kapcsolati pozíciókban tevékenykednek hidat képezve a kutatás-fejlesztési, törzskönyvezési vagy gyógyszerbiztonsági csapat illetve a szoftverfejlesztők között.
 

Egy célért dolgozni

A szokványos elemeken kívül, mint a szakmai kihívások, nagyvonalú juttatási csomag és a fejlődési lehetőség, talán a legértékesebb velejárója a Med-tech szektorban végzett munkának az, hogy a munkavállalók az emberek egészségéért dolgoznak minden nap. 
Egy vakcina kifejlesztése hagyományosan 10-15 évet vesz igénybe. Úgy néz ki a Covid vakcina kifejlesztése ennek a töredéke alatt fog a piacra kerülni a példátlan összefogásnak és nem kis részben az egyre fejlettebb adatfeldolgozó megoldásoknak köszönhetően.
Rövidtávon a Covid elleni küzdelem a meghatározó, hosszabb távon pedig általánosságban az emberek életminőségének javítása – ezek olyan célok, amelyekért mindenki szívesen dolgozik .
 
Ha Ön rendelkezik gyógyszeripari és IT tapasztalattal is, és nyitott új álláslehetőségekre ide kattintva küldje el nekünk friss önéletrajzát.
Vagy böngésszen az aktuális álláslehetőségek között.
00

Follow us

Follow us

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Our services Right Hand Block

Our services

Check out our other HR related services.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.