Blogs

Nehezen nyílunk meg a vezetőinknek, ha a mentális egészségünkről van szó

A Hays legfrissebb globális felmérése szerint az emberek alig több mint fele tud őszintén beszélni a vezetőjével a saját mentális egészségéről.

Október 10., a Mentális Egészség Világnapja alkalmából a Hays több mint 26 800 szakembertől kérdezte meg: képesek-e nyíltan beszélni vezetőjükkel a mentális egészségükről. A válaszadók 51 százaléka válaszolta, hogy igen, míg 49 százalékuk nem lát erre lehetőséget.

A világnap idei témája: "A mentális egészség és jóllét mindenki számára globális prioritás". A WHO által közétett "Munkahelyi mentális egészségre vonatkozó iránymutatások” kiadványából kiderül, hogy a munkaképes korú felnőttek kb. 15 százaléka szenved valamilyen mentális betegségben (depresszió, szorongás, stb.). A becslések szerint ez évente 1 billió dollárba kerül a világgazdaságnak, ami elsősorban a termelékenység kieséséből adódik. A munkavállalók mentális egészségi állapotának romlása azonban felismerhető és szükséges intézkedésekkel megelőzhető.

Jelek, amik mentális egészségi problémákra utalhatnak

A pandémia kezdete óta sok szervezet vezette be a hibrid munkavégzési modellt, aminek hatására lecsökkent a személyes interakciók száma a munkavállalók és a felettesük között. A vezetőknek át kell gondolniuk, hogyan támogatják a munkatársaikat akkor is, amikor fizikailag nincsenek az irodában.

A mentális egészségi probléma ismertetőjelei különbözőek lehetnek és nem mindig egyértelműek. Főleg, ha valakit nem látunk rendszeresen. A leggyakoribb jelek közé tartozik a hangulat vagy a viselkedés megváltozása, ha az egyén eláll a munkájától, a motiváció hiánya, a koncentráció képesség csökkenése, valamint a fáradtság- vagy szorongásérzet.

Egy jó vezető barátságos és megközelíthető, de sokan csak a hozzájuk legközelebb állókkal osztják meg a problémáikat. Ha egy munkavállaló készen áll megnyílni, a legfontosabb, hogy meghallgassuk és támogassuk.

A jó döntések pozitív hatásai

Fontos, hogy a menedzserek megértsék, mit is tehetnek a pozíciójukban. Olyan pozitív hatású döntéseket hozhatnak, amelyek hozzájárulnak a csapatuk jó mentális egészségéhez. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a vezetők jó példát mutassanak az egészséges munka-magánélet egyensúlyáról.

A jólét beemelése a vezetői értékrendbe

Az üzleti vezetők feladata, hogy gondoskodjanak az alkalmazottiakról és arról, hogy csapatuk mentális egészsége ne romoljon. A Hays egy másik, múlt havi felmérésében 17 000 válaszadó közül mindössze csak 28 százaléka értékelte úgy, hogy a munkahelyük támogatja a munkavállalói jólétet. 41 százalékuk nem értett ezzel egyet.

Vezetőként fontos hangsúlyt fektetni a kölcsönös kommunikációra. A munkavállalókkal rendszeresen szervezett személyes megbeszélések lehetőséget adnak a munka során felmerülő problémák megbeszélésére. A csapatgyűlések pedig elősegítik a kötetlen beszélgetések kibontakozását, ami még inkább hozzájárul az egészséges munkakörnyezetet megteremtéséhez.

00

Follow us

Follow us

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Our services Right Hand Block

Our services

Check out our other HR related services.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.