Blogs

Hogyan találjunk időt az állásinterjúra?

Behívták interjúra, ahhoz a céghez, ahová nagyon szeretne bekerülni, de van egy kis probléma. Az interjú délután 3-kor lenne, pont akkor, amikor egy fontos megbeszélése lesz a jelenlegi munkahelyén.
 
Bár jelenleg a legtöbb interjú online történik, még így is problémás lehet megoldani, hogy épp ráérjen, ha munkaidőben van a találkozó.
 
Mit tehet ilyenkor?

Három dolog, amiket érdemes megfontolni, ha munkaidőben menne interjúra.

Ha rugalmas munkaidőben, vagy legalább részben home office-ból dolgozik, akkor az interjún való részvétel viszonylag egyszerű dolog. Azonban, ha nagyrészt az irodából és a találkozó napján pont bent kell lennie, akkor már kicsit több szervezést igényelhet.

Íme néhány tipp ahhoz, hogy időt találjon az interjúra és az arra való felkészülésre.


1.    Ha megoldható, ne munkaidőre szervezze az interjút 

 

Korán reggelre, ebédidőre vagy munka utánra érdemes szervezni az interjút, amennyiben lehetséges. Ha mégis olyan időpontban lenne, amikorra nehezen tudja megszervezni, hogy részt vehessen rajta, jelezze minél előbb az interjúztatónak. Mondja el nekik, hogy fontos megbeszélése van akkor és kérjen új időpontot.
A legtöbb munkáltató megérti, hogy munkaidőre nehéz interjú időpontot egyeztetni, így jó eséllyel rugalmasan fognak állni a kéréséhez. Ráadásul azzal, hogy nem mondja le a fontos megbeszélését az interjú miatt azt is mutatja, hogy megbízható ember, aki nem hagyja cserben a kollégáit vagy ügyfeleit, ami mindenképp egy pozitív tulajdonság.

2.    Vegyen ki egy szabadnapot 

A legjobb megoldás, ha kivesz egy teljes szabadnapot. Ha ez nem lehetséges, akkor esetleg egy fél napot. Ez lehetővé teszi azt is, hogy kizárólag a közelgő interjúra összpontosítson, és ne az aktuális projektekre vagy a határidőkre, amelyeken dolgozik.
Ha aktívan keres új állást, célszerű pár interjút egy napra ütemezni, hogy az idejét a lehető leghatékonyabban használja fel.
 

3.    Ne hazudjon! 

Ha nem tudja más időpontra tenni az interjút és szabadságot se tud kivenni, csábító lehet egy kitalált orvosi időponttal előhozakodni, vagy betegszabadságra menni, de ezt egyáltalán nem javasoljuk. Inkább csak mondja azt, hogy fontos személyes találkozója van, amire muszáj elmennie, minthogy hazudjon és ezzel kockáztassa a szavahihetőségét. Ez egy nagyon nehéz helyzet lehet, de nem éri megkockáztatni, hogy rajtakapják egy hazugságon.
A fenti tanácsokat megfogadva elkerülheti, hogy magyarázkodnia kelljen felettesének vagy kollégáinak így idegeskedés nélkül készülhet fel és vehet részt az interjún.

Sok sikert!
 
00

Follow us

Follow us

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Our services Right Hand Block

Our services

Check out our other HR related services.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.