Blogs

Hogyan határozzuk meg a kívánt fizetésünket

A leggyakoribb oka a munkahelyváltásnak, hogy az emberek egy kicsit több pénzt szeretnének látni a bankszámlájukon. A szélesebb felelősségi kör, a nagyobb rugalmasság és a testhezálló szervezeti kultúra mellett a fizetés kulcsfontosságú a döntéshozatalban, amikor új munkahely után nézünk. 

A munkavállalók gyakran úgy érzik, hogy jelenlegi pozíciójukban nem keresnek eleget és eljött az ideje, hogy magasabb fizetést kérjenek. De mennyi az elvárható fizetésemelés? Ebben a blog bejegyzésünkben ezt a témát fogjuk körül járni.


Hogyan határozzuk meg, hogy mekkora fizetést szeretnénk?


Mindenekelőtt az ésszerű kívánt fizetés az, amit valaki a készségi, tapasztalatai és képesítései alapján reálisan remélhet, hogy keresni fog - tehát ennek az összegnek a meghatározására kell törekedni.

A reális fizetésmeghatározása azonban nem mindig egyszerű és némi kutatómunkára van szükség hozzá.


Nézzen meg egy friss fizetési felmérést

Itt a Haysnél évente kiadjuk a Salary Guide-ot, az éves bérfelmérésünket, amelyben átfogó képet nyújtunk a bérsávokról 14 szakterületre lebontva, valamint bemutatjuk a legfrissebb gazdasági, jogi és technológiai változásokat, amelyek hatással lehetnek a munkaerőpiacra. 


Beszéljen egy toborzási tanácsadóval

Az Ön területére szakosodott toborzó mélyreható ismeretekkel rendelkezik az iparággal és az elérhető fizetésekkel kapcsolatban is. Mivel napi kapcsolatban vannak a jelöltekkel és a munkáltatókkal is, így akár abban is tudnak segíteni, hogy egy adott vállalatnál mekkora fizetésre számíthat.


Kérdezze meg ismerőseit

Ha van olyan ismerőse, aki Önhöz hasonló munkakörben dolgozik és elég közvetlen a viszonyuk, ahhoz, hogy a fizetésekről beszélgessenek, kérdezzen rá, hogy náluk milyenek a kompenzációs csomagok.
 

Nézzen körül az állásportálokon

Vizsgálja meg, hogy az Önéhez hasonló pozícióknál mekkora fizetéseket ajánlanak a cégek.


Ne felejtse el, hogy az alapfizetés csak egy része a juttatási csomagnak. Amikor két ajánlat között kell döntenie, akkor érdemes figyelembe venni az egyéb juttatásokat is, mint például a cafeteria, utazási támogatás, relokációs támogatás, home-office lehetőség, céges laptop stb. Próbálja meg megbecsülni ezeknek az egyéb juttatásoknak az értékét és így összehasonlítani az ajánlatokat. Lehet, hogy a felkínált alapfizetés nem éri el az Ön által kívántat bérezést, de az egyéb juttatásokkal együtt már igen.


Megfelelő munkáért megfelelő fizetést

Végülis ez az, amit mindannyian szeretnénk. Amikor úgy érezzük, hogy nem ezt kapjuk, akkor jön a késztetés, hogy új munkahely után nézzünk, főleg ha úgy gondoljuk, hogy a képességeink és tapasztalataink alapján ezt könnyen el is érhetnénk.

Viszont fizetésemelést nem csak munkahely váltással lehet elérni. Ha egyébként elégedett a munkahelyével és a jelenlegi pozíciójával, akkor bátran üljön le beszélgetni a felettesével ezzel kapcsolatban.

Összefoglalva, maradjon mindig realisztikus a kívánt fizetésével kapcsolatban, akár a felettesével beszélget erről, akár ha új munkahely után néz. Ha hatékonyan tudja felhasználni a rendelkezésre álló információkat, akkor jó eséllyel reális elképzelései lesznek az elérhető fizetésekről és nem fog ,,fölé lőni”, így valószínűbb, hogy meg is fogja kapni a kívánt összeget.

00

Follow us

Follow us

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Our services Right Hand Block

Our services

Check out our other HR related services.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.