Blogs

Érdemes elfogadni az ellenajánlatot?

A toborzási szakembereknek kettős feladata van. Egyrészt, meg kell találnunk a tökéletes jelöltet az adott pozícióra. Másrészt, végig kísérjük a jelöltjeinket a kiválasztási folyamatban és segítünk nekik meghozni a döntést a munkahely váltással kapcsolatban. A két fél közti közvetítőként egy mindenki számára előnyös megállapodásra törekszünk, amelynek végeredménye az új munkaszerződés aláírása.


Előfordul, hogy még a tökéletesnek tűnő együttműködés sem sikerrel végződik, hanem, hogy a jelölt visszalép a lehetőségtől. 


Egy tökéletes világban a változásra motivált ember olyan állásajánlatot fogad el, amely nemcsak magasabb fizetést is kínál, hanem szakmai szempontjából is fejlődést jelent. Ezután benyújtja a felmondását a jelenlegi munkahelyén, és a felmondási időszak leteltével elkezd dolgozni az új munkahelyén. Jól hangzik, de gyakran teljesen másképp alakul.


Egy munkavállaló távozása - különösen egy tapasztalt, széleskörű ismeretekkel és kiváló eredményekkel rendelkező emberé - problematikus a munkáltató számára. Annál is inkább, mert a jelenlegi munkaerőpiacon gyakran nehéz gyorsan megtalálni a megfelelő pótlást. Ilyen esetekben a vállalatoknak el kell gondolkodni azon, hogy adnak-e ellenajánlatot. Egy új alkalmazott felvétele nemcsak a járulékos költségekkel von maga után, hanem a vezetők részéről is sok időt igényel. 


Az időigényes toborzáshoz hozzá kell adni az új alkalmazott betanításához szükséges időt, valamint annak kockázatát, hogy az új személy nem felel meg a vállalatnak, és újra kell kezdeni a folyamatot. Ez az oka annak, hogy egyre több munkáltató ad ellenajánlatot, amelyben garantálják a fizetés emelkedését, a kiegészítő juttatásokat, az előléptetést vagy a pozíció megváltoztatását.


Elfogadni vagy elutasítani?

Nehéz döntés előtt áll, aki ellenajánlatot kap. Egy új állás elfogadása azzal jár, hogy el kell hagyni a jól ismert környezetet és kollégákat, ez sokak számára nagy stresszt okoz, de az új hely várhatóan sok előnyt és izgalmas kihívást tartogat majd. Ha a munkahelyváltás elsődleges oka a magasabb kereseti lehetőség volt, akkor az ellenajánlat elfogadása kézenfekvő, főleg, ha a jelenlegi helyen éreztetik a vele, hogy mennyire fontos nekik a munkája és biztosítják a fejlődési lehetőségekről.


Az ellenajánlat elfogadásának vagy elutasításának mérlegelésekor ne felejtsük el átgondolni a munkahely váltás elsődleges motivációját! A legtöbb ember nem vág bele a munkahely váltásba valamiféle motiváció nélkül és a tapasztalataink szerint nem a magasabb fizetés a leggyakoribb ok. Elsődlegesen inkább a munkahelyi kultúra és a közvetlen kollégákkal vagy vezetőkkel való negatív kapcsolat miatt tervezik a váltást. Gyakran elhangzó indok még a fejlődési lehetőségek hiánya is.


Évekre szóló feltételek

Vajon az ellenajánlatban lévő feltételek megoldják az összes problémát és hosszú távon is biztosítják a munkavállaló elégedettségét? Legtöbbször nem. Tapasztalataink szerint bizonyos szektorokban négyből három munkavállaló, aki korábban elfogadta az ellenajánlatot, fél éven belül újra a váltáson gondolkozik. Az összkép ennél kicsit árnyaltabb, ha az összes szektort együtt nézzük. Így azt látjuk, hogy a ellenajánlatot elfogadók egyharmada lesz újra álláskereső 12 hónapon belül.


Ez azt mutatja, hogy az ellenajánlat elfogadása nem garantálja, hogy a munkavállaló a vállalatnál marad hosszabb ideig.


Miért van ez?

Elfogadni egy ellenajánlatot, ami a magasabb fizetésen kívül máson nem igazán változtat, leginkább csak a munkahely váltáshoz szükséges döntés elhalasztása. A magasabb fizetés elsőre kecsegtetőnek tűnik, de ettől nem lesz érdekesebb a munka és a felettes sem lesz inspirálóbb vezető. Természetesen léteznek ellenállhatatlan ajánlatok, de ilyenkor is érdemes átgondolni a teljes képet, például, hogy mik a munkáltató motivációi, amiért szeretne minket megtartani, mi változna, ha úgy döntünk, hogy maradunk. 


Érdemes megjegyezni, hogy a cég nem biztos, hogy azért ad ellenajánlatot, mert pótolhatatlannak tartja a munkavállalóját, hanem egyszerűen csak időt akarnak nyerni az új ember megtalálásához. 


Továbbá azt is érdemes átgondolni, hogy milyen lenne a vállalatnál dolgozni, miután elfogadta tőlük az ellenajánlatot, hiszen a távozási szándék miatt a munkáltató már nem lesz meggyőződve az Ön lojalitásáról és ez hatással lehet a későbbiekben az előrelépési lehetőségeire.

00

Follow us

Follow us

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Our services Right Hand Block

Our services

Check out our other HR related services.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.