Blogok

Mit tegyünk, ha a munkahelyi legjobb barátunkat elbocsátják?

A legjobb barátunk az irodából úgy dönt, hogy munkahelyet vált. Ez az egyik dolog, amitől sokan tartanak. Az az ember, akivel mindig együtt megyünk ebédelni vagy kávézni, akivel megosztjuk a munkánkkal kapcsolatos aggodalmainkat, és együtt ünnepeljük sikereinket, elhagyja a céget. Olyannyira szerves része lett már az irodai és a magánéletünknek is, hogy el se tudjuk képzelni milyen lesz úgy bemenni dolgozni, hogy ő már nem lesz ott.

A munkahelyi barátságok kulcsfontosságúak a munkahelyi elégedettség, elkötelezettség és termelékenység fenntartásában. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy ezek a barátságok néha visszatarthatnak minket a megfelelő karrier döntések meghozatalában.

Nekünk is nehéz helyzet elmondani a legjobb barátunknak, hogy ha felmondunk, de mi a helyzet akkor, ha ő megy el, ráadásul nem saját akaratából?


5 tennivaló arra az esetre, ha elbocsátják a legjobb barátunkat


Sajnos a járvány hatására sokan veszítették el a munkájukat. Ha az Ön barátja is köztük van, akkor íme néhány tanács, ami segíthet ebben a nehéz időszakban.


1.    Támogassa őt

Ha a legjobb barátunkat elbocsátják, akkor érthető módon pánikba eshetünk egy kicsit azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz a jövőnk a cégen belül. Ezek a félelmek természetesek - de egyelőre mindenképpen tegye félre őket, és támogassa barátját ebben a nehéz időszakban.

Ön a barátja, ezért ott kell lennie mellette, mind az érzelmi, mind a szakmai támogatásként. Egyszerűen csak legyen ott mellette és hallgassa meg aggodalmait, segítsen neki az erősségeire fókuszálni, tegyen fel nyitott kérdéseket a további személyes és karrierútjukra vonatkozóan, és segítse őt a kapcsolatépítésben. Tartózkodjon olyan közhelyes együttérző frázisoktól, amelyek nem valószínű, hogy megnyugtatnák őt. Próbálja beleképzelni magát az ő helyzetébe. Önnek mi lenne a leghasznosabb, ön lenne az, akit elbocsátanak?


2.    Rendben van, ha szomorúnak érzi magát

Ebben a helyzetben csalódottnak és szomorúnak lenni teljesen természetes dolog. Ezért javasoljuk, hogy szánjon időt arra, hogy feldolgozza a történteket. 

Az, hogy a barátja szomorú, annak a jele, hogy egészséges és őszinte módon dolgozza fel a munkája elvesztését és, hogy a tagadás és harag fázisából kezdenek továbblépni az elfogadás és a remény irányába. Ha nem ismerjük el ezt a jellegű szomorúságukat és csak azt mondogatjuk neki, hogy semmi baj, nem kell emiatt aggódni, azzal azt kockáztatjuk, hogy megrekednek a tagadás és harag fázisában.


Önre vonatkozóan pedig, az hogy a barátja elmegy a vállalattól, nem szabad, hogy hosszútávon negatívan befolyásolja a közérzetét vagy a munkahelyi teljesítményét. Az emberek jönnek és idővel mennek minden munkahelyen, ezért nem érdemes a múltban ragadni.


3.    Gondolja át, hogy valóban csak a barátja távozása miatt boldogtalan-e a munkahelyén

Valószínűleg egy érzelmi hullámvasút lesz, amikor megtudja, hogy a legjobb barátja a munkahelyén hamarosan már nem lesz a közelben. De ha még a távozása után is úgy érzi, hogy nem tud kapcsolódni a munkahelyéhez, vagy akár már az elbocsátás előtt is így érezte magát, akkor át kell gondolnia, hogy valóban a barátja hiánya okozza-e munkahelyi boldogtalanságát.

Lehet, hogy nem is a barátja távozása az igazi probléma, hanem valami más. Például az erőfeszítések elismerésének hiánya, a vállalati kultúra, vagy nem érzi a kellő kihívást a munkájában.

Megértjük, hogy nem akar rosszul megalapozott karrier-döntéseket hozni, különösen a mostani helyzetben. Ez azonban még mindig nagyon jó alkalom lehet arra, hogy átgondolja azokat a dolgokat, amelyeket szeretne megváltoztatni, a karrier-ambícióit és, hogy milyen változtatásokat kell végrehajtania ahhoz, hogy eljuthasson oda. Az ilyen lépések segítenek abban, hogy boldogabbnak és teljesebbnek érezze magát a szerepében, legyen az a szervezeten belül vagy kívül. 


Ne gondolja úgy, hogy pusztán egy kedvelt kolléga távozása azt jelenti, hogy Önnek is a kijárat felé kell tartania.


4.    Tekintsen erre egy új lehetőségként

Ha barátja elhagyta a csapatot, aggódhat, hogy nélküle milyen nehéz lesz. Elgondolkodhat azon, hogy a jövőben kinek teheti majd fel a nehéz kérdéseket, vagy kinek tud bizalmat adni a kihívásokkal teli időkben. Vagy csak attól tarthat, hogy elszigetelődik a munkahelyén.

Ilyen körülmények között könnyű hirtelen a lehető legrosszabb eshetőségekre gondolni. Ezért azt javaslom, hogy szánjon egy kis időt arra, hogy valóban elgondolkodjon azon, hogy munkatársa kilépésének milyen reális hatásai lesznek Önre. Ha ezt megteszi, valószínűleg hamarosan rájön, hogy bármennyire is rossznak tűnik a helyzet most, barátja távozásának hatásai nem lesznek olyan rosszak, mint eredetileg gondolta, és Ön alkalmazkodni fog az új helyzethez.

Más emberek idővel csatlakozni fognak a szervezethez, új barátságokat és szövetségeket fog kötni a munkahelyen, és az élet folytatódik. Azzal, hogy barátja elmegy, nyitottabbá válhat arra, hogy kilépjen a komfortzónájából, hogy kapcsolatokat alakítson ki más kollégáival és új készségeket tanuljon.


5.    Tartsa vele a kapcsolatot

A munkahelyi barát távozása nem jelenti azt, hogy ez az ember végleg kilép az életéből. Szervezzenek találkozókat munka utánra, járjanak együtt sportolni vagy csak hívják fel egymást megtudni, hogy kivel mi van. Egy munkahelyi barátságnak nem kell feltétlenül a munkahelyre korlátozódnia.

Természetesen egy kihívásokkal teli időszak, de gondoljon arra, hogy a valódi barátságok a körülmények változása ellenére is ugyanúgy megmaradnak, akkor is, ha mostantól kezdve nem találkoznak napi szinten.
 

00

Kövess minket

Kövess minket

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Szolgáltatásaink Right Hand Block

Szolgáltatásaink

Tudjon meg többet az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkról.

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.