Blogs

Így őrizd meg a mentális egészséged a munkahelyeden

Biztosan te is tapasztaltad már: ha kiegyensúlyozott vagy, hatékonyabban végzed el a feladataidat és akár inspirálóan is hathatsz a környezetedre. De mi történik, ha ez a harmonikus egyensúly hirtelen felborul és remete módjára, motiváció nélkül hajtod végre az eddig izgalmat nyújtó feladatokat? A munkahelyi mentális egészség megtartása fontos. Íme pár tipp hogyan őrizheted meg.

Mi is az a mentális egészség

Röviden úgy foglalhatnánk össze: amikor lelkileg, testileg és szociálisan is jól érzed magad. Tudod, hogy mire vagy képes, megbirkózol az életben adódó stresszes szituációkkal, eredményesen dolgozol és mindemellett még a közösséghez is hozzájárulsz valamivel. Ez az állapot hatással van arra, hogyan hozunk döntéseket, hogyan kezeljük a stresszt és arra is, hogyan viszonyulunk egymáshoz.

Így maradj kiegyensúlyozott a munkahelyeden is

Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal sokat tehetsz a mentális jóllétedért, bárhol is dolgozol.

  • Figyelj oda az étkezésre! Az agyunk a telített zsírokat „szereti”, nem hiába nevezik őket esszenciális zsírsavaknak. Fogyassz Omega 3-ban gazdag ételeket (pl. dió, magvak, avokádó), teljes értékű élelmiszereket, növényi alapú ételeket és ne felejts el hidratálni sem! A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás azért is fontos, mert már az enyhe dehidratáltságnak is káros hatásai lehetnek.
  • Mozgasd át a tested! A mozgás energiát szabadít fel, így feltölt bennünket. Tornáztasd át napközben többször az elgémberedett testrészeidet, és ha teheted, sétálj egyet az irodán kívül! Amikor csak lehet, csatlakozz a cég által szervezett aktivitási programokhoz, így a kellemeset összekötheted a hasznossal: egyszerre mozogsz és szocializálódsz.
  • Vegyülj el a közösségben! A munkahelyi közös kávézgatások és az együtt eltöltött ebédszünetek színt visznek az irodai életbe és – jó esetben - energiával töltenek fel. Akár egyénileg, akár csapatban dolgozol, fontos a munkatársakkal való kapcsolattartás és a visszajelzések adása, ugyanis már az egyéni szinten történő fejlődés is kiegyensúlyozottabbá, eredményesebbé és sikeresebbé teheti a csapatokat. 
  • Őrizd meg a munka-magánélet szentélyét! Állíts fel egy sorrendet a legfontosabb feladatoktól a kevésbé fontosakig. Ez abban segít, hogy átértékelhesd az egyes kötelességek fontosságát, másrészt, hogy jobban tudj fókuszálni a feladataidra. Mielőtt távoznál, írj jegyzetet a másnapi legfontosabb teendőkről, de hagyd a munkát a munkahelyen!

A munkahelyi jóllét fontossága

A saját mentális egészségünk befolyással van mind a munkahelyi teljesítményünkre, mind a körülöttünk dolgozókra is. Mindenkinek lehet rossz napja, ám ha huzamosabb ideje negatív gondolatok cikáznak a fejedben és nem érzel motivációt a feladatok elvégzéséhez, elképzelhető, hogy a „mentális jólléted felborult” és segítségre vár. Beszélj az érzéseidről a vezetőddel vagy az illetékes HR-es munkatársaddal, vagy lépésről lépésre építs be a mindennapjaidba a fentebb felsorolt tanácsokat!

00

Follow us

Follow us

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Our services Right Hand Block

Our services

Check out our other HR related services.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.