Ellenajánlat kezelése

Ellenajánlat kezelése

Sikeresen talált egy új munkát, kitűnően szerepelt, és szerencsésen benyújtotta lemondását korábbi munkahelyén. Főnöke láthatóan nem örült, de úgy tűnt, elfogadja az Ön döntését.

 

 

Az ellenajánlat aktuális munkaadójának ajánlata Ön felé, amely versenyre kel az éppen kapott ajánlattal, hogy Önt maradásra bírja. Ezek az ajánlatok sokféle formában léteznek. Egy nyílt fizetésemelés - az új ajánlattal megegyező vagy magasabb ajánlat – további vállalati juttatások, egy régen várt előléptetés vagy munkahelyi pozíció, további felelősség, hatáskörök, módosított feladatok, komolyabb részvétel vonzó projektekben. Vagy ezek bármely kombinációja.

A párhuzamos ajánlatok elég zavarbaejtők lehetnek. Egy munkahelyet feladni, különösen, ha több évet dolgozott ott, nehéz. Ha nyomást gyakorolnak Önre, hogy maradjon, ha kétségbe vonják, aláássák távozásának indokait, kétségtelenül nem lesz könnyebb a helyzet.

Higgye el, az ilyen ajánlatok jóval gyakoribbak, mint gondolná. Viszont nehéz rájuk számszerű statisztikákat találni. De akárhogyan is, a párhuzamos ajánlatokkal foglalkozó kutatások során egy tény mindig újra és újra felmerül: A legtöbben azok közül, akik elfogadták korábbi munkaadójuk ajánlatát, 12 hónapon belül mégis elhagyták a céget. Valójában többségük 3-6 hónapon belül távozik.


 

Okok, melyek visszatarthatják

Nézzünk az ellenajánlat logikája mögé. Természetesen azért szeretné Ön esetleg elfogadni, mert bóknak veszi, az Ön páratlan fontossága és értéke jelének a munkaadó szemében, egy határozott jelzésnek, hogy ő sok mindent megtenne, hogy Önt visszatartsa. De amire igazából gondolnia kellene, az, hogy munkaadójának egy ellenajánlattal az Ön önérzetének a "növelése" mellett, sok egyéb oka is lehet. Ezek a következők lehetnek:

• A munkavállaló pótlása költséges lehet

• Lehet, hogy megzavarná a vállalati költségvetést, ha az év adott szakában új alkalmazottat kellene felvenni

• Most nem áll idő a rendelkezésre, új dolgozó képzésére

• Szeretnék, ha Ön náluk dolgozna, addig, amíg megtalálják, azt, akit Ön helyett felvesznek majd

• Szeretnék, ha befejezné azt a projektet, amellyel foglalkozik

 

Menjek vagy maradjak?

Ritkán adódik jó ok arra, hogy elfogadjuk az ellenajánlatot, és maradjunk. El akart menni, keresztülment a válogatási rostán, sikeres volt, és megkaphatja azt az állást, ami megfelel elvárásainak. Gondolja át a következő tényezőket:

• Attól a naptól, hogy benyújtotta felmondását, lojalitása mindig is kétséges lesz

• A lojalitásnak ez a hiánya valószínűleg további előléptetések akadálya lesz.

• Kollégái ezután másképpen fognak Önre nézni – végül is nem akar igazán ott lenni.

• Főnöke várhatóan azonnal elkezd Ön helyett új embert keresni – mindegy, hogy Ön marad vagy sem.

• Miért most ajánlják fel, amit eddig is megérdemelt volna, nem pedig a felmondás előtt?

• Foglalkoztak az Ön felmondásának valódi okával, kapott erre megfelelő megoldást?

Ne hagyja, hogy egy váratlan ellenajánlat letérítse a helyes útról. Tegye meg a nagy lépést, köszönje meg jelenlegi munkaadójának a lehetőséget, és biztosítsa afelől, hogy távozik. Tartson ki.

De, tegyük fel, úgy dönt, hogy marad. Legyen óvatos. Ne legyen naiv. Csak azért, mert elfogadta az ellenajánlatot, még nem fogják elfelejteni, hogy egyszer már felmondott. Nagyon keményen kell majd dolgoznia, hogy visszaszerezze a munkaadója bizalmát. Megeshet, úgy találja majd, hogy keményebben kell dolgoznia, mint kollégáinak, hogy biztosítsa lojalitását és hosszú távú érdemességét a cég felé. Az új, felmondás utáni élet nem lesz könnyű a régi cégnél. És az ellenajánlat elfogadása határozottan nem biztonságos opció. Legyen tehát résen!

Kövess minket

Kövess minket

               

Open positions Right Hand Block

Álláslehetőségek

Nézd meg az aktuális nyitott pozícióinkat, és lépj a karriered új szintjére!

Contact Us

Kapcsolatfelvétel

Kérje személyreszabott ajánlatunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal.

Refer a friend Right Hand Block HU

Ismerőse állást keres?

Ajánlja ismerősét szaktanácsadóink figyelmébe és vacsorameghívással ajándékozzuk meg.