Blogs

Hogyan tartsuk meg a munkavállalókat?

5 terület, amelyekre érdemes figyelmet fordítani


A vállalatok nagy része a munkavállalók növekvő igényeiről beszél, és ezek a növekvő elvárások nem csak a fizetésekre vonatkoznak, hanem valami egyébre is. A cégek számára ez egy jó jel, mert így még a kisebb költségvetésű vállalatoknak is megvan a lehetőség, hogy ezt a bizonyos ,,egyebet” megadja és ezzel a tehetséges munkavállalóit megtartsa.


Mit tehetnek a munkáltatók a munkavállalóik megtartása érdekében?


Minden évben azt mutatják az általunk készített felmérések, hogy a munkahelyváltás leggyakoribb oka a fizetéssel való elégedetlenség. Azonban a generációk változásával, a munkavállalói tudatosság növekedésével és a piaci trendek alakulásával a munkához való hozzáállás is változáson ment keresztül. Egyre inkább vágyunk rá, hogy fejlődjünk, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyünkön és hogy probléma nélkül össze tudjuk hangolni a munkának és a magánéletünket. A pénz fontos, de kedvezőtlen munkakörülmények mellett még a legjobb fizetés sem fogja vonzóvá tenni a vállalatot és pláne nem fogja ott tartani a munkavállalókat. Ezért az alábbi területekre érdemes odafigyelni.


1. Fejlődési lehetőségek

A rendkívül kompetitív munkaerőpiacon a készségek és kompetenciák folyamatos fejlesztése kiemelkedően fontos. Ezért lehetőséget biztosítani a munkavállalóknak a fejlődésre az egyik legjobb befektetés. Az a munkavállaló, akinek lehetősége nyílik a tudása bővítésére és új készségek elsajátítására a mindennapi munkában, nem csak egyre növekvő támogatást jelent a vállalat számára, hanem önértékelését is növeli. Ezáltal motivált és elégedett lesz a munkájával.


2. Erőfeszítések értékelése

Egy gyakran elkövetett hiba a munkáltatók részéről, hogy csak azokat az eredményeket értékelik, amelyek a tervezett célok eléréséhez szükségesek. Azonban a munkavállalók számára fontos az is, hogy a munkáltató értékelje a feladatok végrehajtásához hozzátett erőfeszítéseiket. Ha a cégnél nincs meg a kisebb eredmények elismerésének kultúrája, akkor a munkavállalók könnyen demotiválttá és elégedetlenné válnak és ezek eredményeképp hamarabb elgondolkodnak a munkahelyváltáson. 

3. Egyértelmű feladatkörök

A munkaadónak ügyelnie kell arra, hogy a szervezet vagy egy adott részleg stratégiája mindenki számára egyértelmű legyen. Miért? Mivel az emberek, akik nem teljes mértékben értik a végrehajtott feladatok célját, gyorsan elveszítik elkötelezettségüket és motivációjukat. A feladatok körének egyértelmű meghatározása megkönnyíti azok teljesítésének objektív ellenőrzését, amely lehetővé teszi a munkavállaló számára is, hogy meglássa munkája mérhető hatásait.

4. Munka és magánélet egyensúlya

Az egészséges egyensúly fenntartása a munka és a magánélet között nagyon fontos tényező a munkavállalói elégedettség szempontjából. Mindenkinek szüksége van arra, hogy legyen ideje pihenésre, a családjára, a barátjaira és egyéb nem munkához kapcsolódó tevékenységekre. Az olyan munkahelyek, ahol ,,elvárt” a túlórázás, különösen, ha ezt a túlórát nem fizetik ki és nem is lehet lecsúsztatni, egyre nagyobb nehézségekkel fognak szembenézni, ha a munkavállalók megtartásáról van szó. 

5. Rugalmas munkaidő

Felméréseinkből azt látjuk, hogy a munkavállalók számára a rugalmas munkaidő a legértékesebb béren kívüli juttatás. A munkaidő egyéni igényekhez, vagy az egyéb napi teendőkhöz való igazítása nem csak hatékonyabbá teheti a munkát, hanem az elégedettséget is növeli.

Azoknál a vállalatoknál, ahol a felsorolt elemeket beépítik a munkakultúrába, sokkal nagyobb eséllyel lesznek lojálisak a munkavállalók és ezáltal csökkeni fog a fluktuáció is.
 

00

Follow us

Follow us

               

Latest blog RHB

Hogyan készüljünk fel videóinterjúra

A videóinterjúra is épp úgy fel kell készülni, mint egy személyesre. Hogy mikre kell odafigyelni?

Open positions Right Hand Block

Career opportunities

Check out our open positions and find the one which suits you the best.

Our services Right Hand Block

Our services

Check out our other HR related services.

Contact Us

Contact us

For a tailor-made proposal or career consulting, feel free to contact us.