Skip to content
Hays - Legyen piacvezető szakértelmünkkel
  1. Válasszon profilt
    Válasszon profilt

HAYS GLOBAL SKILLS INDEX 2017

A GLOBÁLIS MUNKAERŐ-PIAC REGIONÁLIS DINAMIKÁJA

A Hays Global Skills Index egy évente megjelenő kiadvány, amely a globális makro-munkaerő-piaci trendeket elemzi.

Fő észrevételek 2017-re vonatkozóan:

  • A globális munkaerő-piaci nyomás valamelyest enyhült tavaly óta
  • Több bevándorló van, mint valaha, és köztük egyre nagyobb a magasan képzett szakemberek aránya
  • Egyre innovatívabb munkamódszereket alkalmaznak a technológiai fejlődésnek köszönhetően

 

Enyhén javult a globális a globális munkaerő-piaci nyomás 2016 óta, mivel a jól képzett bevándorlók növekvő száma biztosítja a szakképzett munkaerő áramlását a nyugat-európai országokban. Azonban a nyomás csökkenésének ellenére számos iparágban továbbra is nehezen találnak megfelelően képzett szakembereket. Ezek a Hays Global Skills Index, a Hays által az Oxford Economics-szal együttműködésben kiadott, hatodik kiadásának legfontosabb eredményei.

"A globális munkaerőpiac regionális dinamikája: keresett készségek és a holnap munkaereje" című jelentés 33 ország munkaerő-piacát elemzi, értékelve a helyi munkaerő-piac dinamikáját.

Magyarország 6.0 pontot kapott a Global Skills Indexben, mely azt mutatja, hogy továbbra is jelentős nyomás van a magyar munkaerő-piacon.

Magyarország gazdasága az előrejelzések szerint 3,7%-ot fog nőni idén a tavalyi 1,9%-ról. Ez az egészséges gazdasági növekedés a képzett munkaerő hiányához vezethet.

Két indikátor is azt mutatja, hogy a munkaerő iránti kereslet meghaladja a kínálatot, többek között a nyitott pozíciók növekvő száma és az előrejelzések szerinti több mint 8%-os reálbér növekedés, mely 2002 óta a legmagasabb növekedési ráta.

Az egyik kihívás a magyarországi munkáltatók számára, hogy a munkaképes korú lakosság közel 5%-ot fog csökkenni 2015 és 2020 között az előrejelzések szerint